Több mint 760 milliárd forint energetikai fejlesztésekre

A 2014-2020-as költségvetési időszakban 763 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai fejlesztésekre, az összegre önkormányzatok és cégek egyaránt pályázhatnak – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Szabó Zsolt a „Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért” című országos konferencián – amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége szervezett  – kiemelte: az ország 2020-ra vállalta, hogy a megújuló energiák felhasználásának részarányát 14,65 százalékra, az energiahatékonyság szintjét pedig 10 százalékra emeli. Az államtitkár hozzátette: a megújuló energiaforrások hasznosítása már 2014 végén meghaladta a 11 százalékot.

malacpersely pénz euró

hirdetés

Az energiafelhasználás korszerűsítésével a lakosság körében érhető el a legnagyobb energia-megtakarítás, ezért a kormány úgy döntött, hogy jövő tavasszal ismét meghirdetik az Otthon Melege Programot – közölte az államtitkár. A programot jövőre is a szén-dioxid kvóta kereskedelemből származó bevételekből finanszírozzák majd – mondta.

Ezzel párhuzamosan a 2014-2020 közti időszakban célul tűzték ki a középületek energia-megtakarításának javítását, éves szinten 3 százalékkal. Az Otthon Melege Program mellett 2020-ig a lakosság részére kizárólag visszatérítendő kedvezményes hitel áll majd rendelkezésre a tervek szerint. Azt is hozzátette, hogy a cégek energiahatékonyságot javító fejlesztésekhez szintén a GINOP forrásait vehetik majd igénybe.

energiaoldal.hu – MTI