Chile vulkánokból csapolna energiát

Az Andok Geotermiai Központja (Centro de Excelencia en Geotermia de los Andes) szerint Chile területén van a Föld aktív vulkánjainak 20%-a, tehát a világ egyik legnagyobb geotermiai potenciáljával rendelkezik. Az ösztönzők és a beruházások azonban eddig nem engedték meg, hogy az ország túllépjen a kutatási szakaszon. Ezen az állapoton változást hozhat egy másik vulkán-országgal, Új-Zélanddal aláírt stratégiai megállapodás.
Chilén keresztül halad a Csendes-óceán „Tűzgyűrűje”, amely miatt rendszeresek az országban a pusztító földrengések, ugyanakkor hatalmas energia-potenciált is jelent ez a geológiai helyzet, különösen egy olyan ország számára, amely 70%-ban importálja energia-szükségleteit.

kép: liebertamas/indafoto.hu

Az Etna. kép: liebertamas/indafoto.hu

Chile jelenleg meglehetősen gyengén áll a megújuló energiák felhasználásában. Az energiaügyi minisztérium 2012-es jelentése szerint a működő villamos energia-kapacitásnak csupán 5%-át adják a megújuló források. Ezzel szemben Új-Zélandon már 2011-ben 77%-os volt ez az arány. A santiagói kormány 2024-ig szeretne 10%-i eljutni, a chilei parlament azonban éppen egy olyan törvényjavaslatot tanulmányoz, amely 15-20%-kal számolna.

Pedig Chilében nem mostanában fedezték fel a geotermikus energiát. Már 1907-ben végeztek feltárásokat az ország északi részén fekvő El Tatio gejzírmezőn, de csak 1931-ben ástak két mély kutat. A 60-as évek végén a kormány, nemzetközi pénzügyi támogatással folytatta a feltárásokat, a bizonytalan gazdasági-politika helyzet miatt azonban ezeket felfüggesztették és csak 2008-ban kezdték újra.

hirdetés
El Tatio kép: bjozsef/indafoto.hu

El Tatio kép: bjozsef/indafoto.hu

A chilei állami egyetemen készült tanulmányok szerint az ország akár 16 GW geotermikus teljesítményre is képes, ez csaknem annyi, mint amennyi a jelenlegi működő villamos energia-potenciál. Éppen ezért kötötték meg a stratégiai szövetséget Új-Zélanddal, ahol az ország energia-szükségletének 15%-át adja a földhő és mint Bernard Hill, a Geothermal New Zealand ügynökség elnöke a Tierramérica című lapnak elmondta, az elmúlt 7 évben a Csendes-óceáni ország 7 új projektet valósított meg, összesen 550 MW teljesítménnyel.

Új-Zélandnak másik közös vonása Chilével, hogy mindkét országnak van egy büszke bennszülött népe: Új-Zélandon a maorik, Chilében a mapuchék. Az e téren gyűjtött új-zélandi tapasztalat hasznos lehet a chilei hatóságok és üzletemberek számára a mapuchékkal való tárgyalásokon, mivel e törzs keményen ellenáll minden olyan gátépítési vagy bányanyitási kísérletnek, amelyet őseik földjén terveznek.

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News