Csalások a kínai napelemek behozatalánál?

Az Európai Bizottságnál kezdeményezett eljárást a ProSun szervezet annak kivizsgálására, hogy egyes kínai napelemgyártók megsértik-e az EU és Kína között tavaly kötött napelemes export- és árszabályozást.

A ProSun azt állítja, a Kínából behozott napelemek legalább 50%-a megsérti a tavalyi egyezményt, melyet az anti-dömping eljárás lezárásakor léptettek életbe.

Az előzmények: tavaly az EU és Kína megegyeztek a kínai napelemek EU-s behozatalának mennyiségi korlátjáról, valamint a kínai napelemgyártók elfogadták, hogy csak egy magasabb, fix áron importálhatnak modulokat az EU-ba. Ezt az árat a világpiaci árak változása alapján negyedévenként felülvizsgálják, jelenleg minimum 0,52 EUR/Watt áron lehet behajózni napelemet Európába (ez csak a kikötői konténeres ár, ami se vámkezelést, se kikötői és európai logisztikai költséget nem tartalmazza, valamint az ár a kínai hajórarakás előtti teljes előrefizetéssel érvényes).

hirdetés

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kínai napelemet 0,55-0,56 EUR/Watt ár alatt nem nagyon lehetne a piacon találni kínai napelemet egész konténer mennyiségre, azt is csak akkor, ha egészen minimális, 1 centes árrést is alkalmaz a kereskedő a költségein túl.

A ProSun állítása szerint leggyakrabban úgy trükköznek a kínai gyártók, hogy félkészen harmadik országba szállítják a modulokat, azt ott befejezik (rosszabb esetben csak átmatricázzák), majd utána Malájzia, India, Thaiföld és egyéb országok exportnyilatkozatával szállítják Európába, így kikerülve a minimumáras szabályozást.

Az Európai Bizottságnál azt kezdeményezték, hogy a büntetővámokat és az árkülönbözetet visszamenőleg is fizetessék meg a bizonyítottan csaláson kapott cégekkel. Európában ez alatt a konténerek behozóját, importálóját is érthetik várhatóan, ha a gyártó az utólagos fizetést nem vállalja át.

Az eredeti szabályozás 2015. decemberig van érvényben. Ez volt a valaha legnagyobb értékű kereskedelmi vita egyébként az EU és Kína között.

forrás: napelemek.blog.hu

Kapcsolódó cikkek
Dönti a pénzt a megújulóba az Alteo

Az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo csoport 11 milliárd forint értékben készített elő új befektetéseket az idei első fél évben, Elolvasom

Energetikai korszerűsítés az élhetőbb körülményekért

Két helyszínen valósul meg 2017-ben a Hit Gyülekezete épületeinek energetikai felújítása, amelyre az egyház a Magyar Állam és az Európai Elolvasom

Napelemes repülők, földművelődrónok, okosvárosok

Amit Európa tehet, hogy támogatja az innovációkat. Egyes technológiákban hihetetlen lehetőségek rejlenek

Megújulóban erősít a MOL

Három napelempark is épül hamarosan

Vélemény, hozzászólás?