Csendes és hatékony számítógép hűtés

Az asztali számítógépek egyik legnagyobb hátránya a hűtőventilátorok által keltett nagy zaj. A Sandia National Laboratories által fejlesztett technológia azonban megoldást jelenthet erre a problémára.

Az új eljárás jelentősen lecsökkenti a gépek hűtéséhez szükséges energiát, amely például nagy teljesítményű szervergépeknél igen tetemes mennyiséget tesz ki, ennek költsége csak az Egyesült Államokban több milliárd dollárra tehető. Természetesen a háztartásokban sem lényegtelen, hogy mennyi energiát emészt fel a számítógépek hűtése, vagy milyen zajosan dolgozik a gép a nappaliban.

kép: sandia.gov

A hagyományos hűtőbordák hátránya, hogy egy hőszigetelő légréteg alakul ki a felületükön, ami nagymértékben lecsökkenti a hatásfokukat, csakúgy mint a rájuk kerülő szennyeződések.

hirdetés

A Sandia Cooler különleges kialakításával mindkét jelenséget igyekszik csökkenteni, a szigetelő légréteg vastagságát akár a tizedére. Ennek megfelelően halk és takarékos működésre van lehetőség.

Ezek a különleges hőcserélők természetesen nem csak számítógépekben használhatók, hanem más területeken is, például fűtő-, szellőztető-, vagy légkondicionáló berendezéseknél, ahol szintén nem elhanyagolható jelentőségű tényező az energiahatékonyság, vagy a csendes üzem.