Csepp a tengerben az új lakossági energiahatékonysági pályázat

830 M Ft támogatással 600 év alatt sem kerül sor minden felújítandó lakásra – de hol késik a Zöldgazdaság – Finanszírozási Rendszer?


Az NFM legfrissebb lakossági energiahatékonysági pályázata 830 M Ft-ot kínál társasházi felújításokra.  A feltételek jók, az összes elérhető forrás az igényeknek alig fél ezrelékét elégíti majd ki.  A többiek reménykedhetnek a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer forrásaiban, illetve egy Nemzeti Energiahatékonysági Alapban.

kép: kocsmablog/indafoto.hu

kép: kocsmablog/indafoto.hu

Az NFM által július 12-én kiírt pályázat  társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrás-felhasználásuk növelésére szolgál.  A rendelkezésre álló támogatás 830 millió Ft, amelyből félmillió lakásonkénti támogatási értékkel számolva kb. 1500 lakás felújítási finanszírozható, 50-60%-os utófinanszírozásos állami támogatással.  A pályázatok augusztus 15-től adhatók be.
Az Energiaklub felmérései szerint  kb. 1 millió magyar háztartás tervez energiahatékonysági felújítást, ezeknek 0,04%-a részesül támogatásban ezzel a pályázattal.  Ha minden évben csak ennyi forrás jut a lakossági energiahatékonysági beruházásokra, akkor 660 évig tartana, amíg minden ma felújításra váró lakásra sor kerül.

hirdetés

„Üdvözöljük, hogy a kiírás ösztönzi a nagyobb hatékonyságú, komplex felújításokat, és dicséretes, hogy szakértői, tervezői díjak is finanszírozhatók.” mondta dr. Bart István a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) ügyvezető igazgatója, „A kiírásra szánt összeg elenyésző az emberek által remélt összegekhez képest. Milliók számítanak a felújítási állami támogatásokra és éppen ezek reményében sokszor kivárnak a beruházásokkal.  Ha a Kormány tényleg csak ennyi pénzt szán a lakossági beruházások támogatására, jó lenne előre közölni az emberekkel hogy a támogatásban bízók 99,96 %-a idén sem kap egy fillért sem.”

A hiányzó forrásokat hatékonyan egészíthetné ki az idei költségvetésben 5,2 Mrd Ft-tal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc – így például az energiahatékonysági beruházások – finanszírozására kell fordítani. A ZFR-rel kapcsolatban az NFM még 2013 februárjában azt a tájékoztatást adta, hogy az arról szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, de azóta erre még nem került sor.
A támogatott felújítások száma tovább bővíthető lenne, ha a forrásokat nem vissza nem térítendő támogatások formájában biztosítanák, hanem létrehoznák a Nemzeti Energiahatékonysági Alapot, amelybe magyar állami források mellett uniós és banki forrásokat is be lehetne vonni. Az Alap kedvezményes önrész nélküli hiteleket nyújthatna a lakossági energiahatékonysági felújításokra.  Ilyen alap Szlovákiában, Bulgáriában és a balti államokban már évek óta működik.

A MEHI által kidolgozott Alap tervezetéről bővebben olvashat itt.

forrás: mehi.hu