Déli Áramlat B verzió

Törökország felé éppen olyan jó lesz nekünk a gázvezeték, mint a Déli Áramlaton lett volna, ami a megbízhatatlan Bulgária miatt hiúsult meg, akik mögött az EU állt, ami meg hálás lehet az egyébként megjósolható döntésért. Oroszország lelkiismerete tiszta, nem zsarolja az EU-t és a pénze is megvolt a vezetékre

Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete biztos abban, hogy Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal arról, hogyan oldják meg a Déli Áramlat jövőjéről szóló bejelentést követően kialakult helyzetet.

Vladimir A.Chizhov. kép: russianmission.eu

Vladimir A.Chizhov. kép: russianmission.eu

Vlagyimir Csizsov a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak szerdán adott nyilatkozatában hozzátette: a török csomóponttól a gázvezeték különböző irányokba ágazhat majd el. Azt mondta, hogy Törökországból ugyanúgy eljuthat az orosz földgáz azokba az országokba, amelyek mindeddig abban voltak érdekeltek, hogy az orosz gáz a Déli Áramlaton keresztül jusson el hozzájuk.

A diplomata egyúttal Bulgária megbízhatatlanságáról, következetlenségéről beszélt és azt hangsúlyozta, nem Oroszország tehet arról, hogy a beruházás nem valósul meg. Vlagyimir Csizsov kijelentette, hogy Oroszország “lelkiismerete” tiszta, mert tényleg végig akarta vinni a beruházást. Emlékeztetett arra, hogy az főként orosz pénzből épült volna meg.

Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn Ankarában közölte: az Európai Unió ellenkezése miatt, és mert Szófia nem adott zöld utat a Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszának megépítésére, Oroszország nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását. Elmondta, hogy Törökország felé és annak területén építenek vezetéket az orosz gáz szállítására. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója ezt követően kijelentette, hogy a projektet lezárták.

hirdetés

Az orosz nagykövet szerint csak a közvéleményt lephette meg a Déli Áramlat megvalósításának leállításáról történt bejelentés, de az energetikai területen dolgozó szakembereket aligha. Legfeljebb annak az ideje érhette őket váratlanul, mert, mint mondta “az, hogy ide vezet az ügy, eléggé megjósolható volt”.

Csizsov viszont azon csodálkozott, hogy Moszkva nem kapott köszönetet, és elismerést az Európai Uniótól azért, hogy “előzékeny volt” és utat adott annak, hogy a szervezet álláspontja érvényesülhessen.

Az Európai Bizottság az úgynevezett harmadik uniós energiacsomagba foglalt szabályozásra hivatkozva állíttatta le nyáron Bulgáriával a Déli Áramlat ottani szakaszával kapcsolatos előkészületeket. A harmadik energiacsomag szerint a földgázt szállító orosz Gazprom nem lehet a vezeték tulajdonosa.

Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete a Rosszija 24 állami tévének nyilatkozva cáfolta, hogy a Gazpromnak elfogyott volna a pénze a Déli Áramlatra és azt is elutasította, hogy Oroszország zsarolná az Európai Uniót a gázvezeték megvalósításáról való lemondással.

MTI – energiaoldal.hu

 

Vélemény, hozzászólás?