Déli Áramlat: új energiaellátási lehetőségeket kell keresni

Oroszországnak a Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva.

A tárcavezető – aki részt vesz a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján – kiemelte: Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi. Brüsszelben a miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne spekulációba bocsátkozni, hogy mi állhat a döntés hátterében, mert ezt az ügyet ahhoz túl komolynak tartja.

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Hangsúlyozta: Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. Ugyanakkor ez csak egy a lehetőségek közül, és bár ennek nagy szerepet szánnak, most további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – tette hozzá Szijjártó Péter.

hirdetés

A tárcavezető Brüsszelben kifejtette, hogy Ilham Aliyev azeri elnök budapesti látogatásán készséget mutatott, hogy az úgynevezett Déli Energiafolyosón keresztül szállítsanak gázt Közép-Európába, ám ebben kiemelt szerepet kapnak azok az összekapcsolási pontok, úgynevezett interkonnektorok, amelyek jelenleg még nem, vagy csak részben léteznek.

Szijjártó Péter elmondta, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az Európai Bizottság által kezdeményezett 300 milliárd eurós beruházási tervből a térség energiabiztonságát javító projektekre is jusson forrás.

A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre a horvátországi cseppfolyósított földgáz-szállítások lehetőségéről elmondta: Magyarország nagyon bátorítja, hogy a horvátok megtegyék az ehhez szükséges lépéseket, mert ehhez egyrészt arra van szükség, hogy megépüljön az ilyen szállításokhoz szükséges terminál, másrészt, hogy ne csak Magyarországról lehessen gázt szállítani Horvátországba, hanem az ellenkező irányban is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

MTI