Az amerikai palagázról tárgyaltak a V4-nagykövetek

Az amerikai palagáz exportjának a közép-és kelet-európai energiabiztonságot erősítő liberalizálásának lehetőségéről tárgyaltak Harry Reiddel, a szenátusi többség vezetőjével hétfőn Washingtonban a V4-csoportnak az amerikai fővárosba akkreditált nagykövetei.

A találkozót a magyar V4-elnökség még nyáron kezdeményezte, miután a négy ország nagykövetei ebben a témában levélben fordultak a képviselőház republikánus elnökéhez és a szenátus demokrata többségének  vezetőjéhez.

Palagáz vezetékek. Pennsylvania, USA. kép: Image Library

Palagáz vezetékek. Pennsylvania, USA. kép: Image Library

„A találkozó folytatása annak a kezdeményezésnek, amelyet a magyar V4-elnökség alatt elindítottunk, és kértük a kongresszus támogatását az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára vonatkozó engedélyek kiadásának felgyorsításában, mert ez elősegítené az egész közép- és kelet-európai térség biztonságát, valamint csökkentené az orosz gáztól való kiszolgáltatottságát” – nyilatkozott az MTI-nek a megbeszélést követően Szapáry György washingtoni magyar nagykövet.

Reid, aki a megbeszélés folyamán értesült arról, hogy lekerült a napirendről a Déli Áramlat földgázvezeték megépítése, rokonszenvvel viszonyult a V4-országok kéréséhez. Konkrétumot azonban azzal kapcsolatban, hogy a törvényjavaslatot mikor tűzik a szövetségi felsőház napirendjére, nem mondott.

Szapáry a megbeszélésen hangsúlyozta annak fontosságát az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerségen (TTIP) belül szülessen egy olyan megállapodás is, amely megnyitja az energiapiacokat.

hirdetés

A republikánus többségű képviselőház még nyáron fogadta el azt a Cory Gardner – azóta szenátornak megválasztott– képviselő által jegyzett törvénytervezetet, amely felgyorsítaná az amerikai gázexport engedélyeztetési folyamatát. John Boehner, a képviselőház elnöke, aki nyáron Orbán Anita energiaügyi nagykövettel és Szapáry Györggyel is tárgyalt ebben az ügyben, többször sürgette az amerikai gázexport liberalizálását.

Harry Reid a novemberben megtartott „félidős” választásokra való tekintettel ugyanezen törvénytervezet szenátusi verzióját nem engedte vitára és szavazásra, hogy a demokrata párton belüli ezzel kapcsolatos ellentétek ne éleződjenek ki. Kongresszusi források szerint januártól, amikor a republikánusok a szenátusban is többségbe kerülnek, előrelépés várható a kérdésben.

A washingtoni V4-nagykövetek egyébként márciusi közös nyílt levelükben a „hidegháború emlékét felidéző” ukrajnai válságra hivatkozva sürgették az amerikai kongresszus vezetőitől az amerikai LNG európai exportjának engedélyezését.  Rámutattak: azért fordultak segítségért Amerikához, mert az általuk képviselt régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság „létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak”, valamint a térség „geostratégiai stabilitásának és függetlenségének”. Ennek kialakulása egyben az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdeke is.

A nagykövetek hangsúlyozták, üdvözlendő lenne, ha az amerikai gáz megjelenne Közép- és Kelet-Európában, a kongresszus fellépése az LNG-exportnak az Amerika szövetségesei számára való előmozdításáért pedig a régió számára kritikusan fontos időszakban történne. Felhívták a kongresszus vezetőinek figyelmét arra, hogy a Közép- és Kelet-Európában a közelmúltban végrehajtott infrastrukturális beruházások lehetővé tették a gázáramlás irányának megfordítását a csővezetékekben.

MTI