DK: hamarosan kiürülhetnek a gáztározók

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint egy-két héten belül kiürülhetnek a magyarországi kereskedelmi gáztározók, és a kabinet “felfoghatatlan felelőssége”, hogy az időjárásra bízta a lakosság sorsát.

Gréczy Zsolt szerdán az MTI-nek azt mondta, hiába figyelmeztették már tavaly ősszel a kormányt, mégsem töltötte fel Magyarország gáztározóit, most pedig az időjáráson múlik, hogy a magyarok fázni fognak-e, mert napokon belül kiürülhetnek a tározók.

Gázvezeték nyomásmérő

hirdetés

A szóvivő hangsúlyozta, a Fidesz korábban arra hivatkozva költött százmilliárdokat gáztározókra, hogy azzal tartalékol majd az ország. Ez is hazugság volt, a nemzeti szuverenitásról papoló Orbán-kormány ezzel olyan mértékben szolgáltatta ki az országot az oroszoknak, mint eddig senki a rendszerváltás óta – jelentette ki, súlyos hibaként értékelve azt is, hogy csökkentették a Gyurcsány-kormány által kötelezően tárolt stratégiai gázmennyiséget.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán azt közölte: továbbra is biztosított mind a lakossági, mind az ipari fogyasztók folyamatos földgázellátása. A hazai fogyasztók földgázellátásának csak egy – ugyanakkor nélkülözhetetlen – eleme a tárolói kapacitás, a folyamatos ellátást a 24 betáplálási ponton érkező import források, a hazai termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják – hangsúlyozták.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?