Eddig tartott a Tesla-pánik

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


A múlt heti tűzeset komoly riadalmat okozott a Tesla részvényei körül, de mint jeleztük, az amerikai elektromos autó-specialista eddig minden nehézséget jól tudott kezelni.

Most sem történt ez másként, a cég vezetője Elon Musk nem tulajdonított túl nagy jelentőséget az esetnek és a cég hivatalos blogján reagált a történtekre.

kép: Tesla

kép: Tesla

Ebben rögtön leszögezte, hogy a kérdéses jármű autópálya-sebességgel haladt, amikor egy nagy fémtárgyhoz ütközött, ami egy kamionról származott. Az íves tárgy 25 tonnás erővel ütötte át az akkumulátor védelmét jelentő páncélt és még ez a hatalmas erő is csak egy nyolc centiméternél kisebb lyukat tudott ütni a lemezen.

A fedélzeti riasztórendszer a meghibásodást észlelte és utasította a tulajdonost, hogy húzódjon félre, aki így sértetlenül tudott kiszállni a járműből.

Tesla Model S tűz kigyulladt

hirdetés

Elon Musk kiemelte azt is, hogy a tűz egyáltalán nem érintette az utasteret. Majd olyan tényezőkre hívta fel a figyelmet, hogy egy tipikus autót csak egy vékony fémlemez véd alulról (a műanyag benzintankot sokszor semmi sem védi) és ha megsérül, akkor a tank teljes tartalma kifolyik. Ha ez meggyullad, akkor óriási pusztításra képes. Ezzel szemben az akkumulátorban egy benzintankhoz képest csak 10%-nyi energiát tárolnak, ezt is 16 darab, tűzfallal elválasztott cellában. A jelenlegi tűznél egy hasonló méretű benzines autóban tárolt energiának mindössze 1%-a jelentkezett.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban 150 000 autó kap lángra évente. A futásteljesítményt figyelembe véve 20 millió mérföldre jut egy-egy tűzeset, viszont a Teslánál ez 100 millió mérföld, tehát akár úgy is számolhatunk, hogy ebben a tekintetben egy Tesla ötször biztonságosabb, mint egy hagyományos autó.

Augusztusban a Tesla Model S a maximális öt csillagot kapta meg az amerikai járműbiztonsági hivatal, az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) töréstesztjén mind a frontális, oldalsó ütközési, mind a borulási kategóriákban. 5,4 csillagot ért el, ami új rekord nem csak a személygépkocsi, de a SUV és minivan kategóriában is, így lett minden idők legbiztonságosabb autója.

A múlt heti tűzeset kapcsán persze megszólaltak a cinikus hangok, hogy ennyit a biztonságról, de könnyen elképzelhető, hogy végül a többi autógyár húzza rövidebbet. Ugyanis melyik autó rendelkezik alsó védőpáncéllal és olyan fedélzeti biztonsági rendszerrel, amely ennek sérülése esetén figyelmezteti a vezetőt, hogy húzódjon félre? Mármint a Teslán kívül…

forrás: finance.yahoo.com

forrás: finance.yahoo.com

Úgy tűnik, az érvelés meggyőzte a befektetőket, mert a részvények a múlt heti zuhanás felét már ledolgozták és jelenleg 183 dolláron állnak.

Ettől függetlenül látható, hogy a lítium-ion akkumulátorok nem kis veszélyforrást jelentenek az elektromos autóknál, de pont a Tesla biztosan nem veszi ezt félvállról.Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?