Egy ceruzaelem 1500 liter ivóvizet képes megmérgezni

A víz értékére, a veszélyes hulladéknak minősülő termékek megfelelő gyűjtésére és tárolására hívja fel a figyelmet a környezetvédelmi világnap alkalmából a Tudatos Vízfelhasználó kampány, amelyet az öt regionális víziközmű-szolgáltató indított.

Egy darab ceruzaelem 1500 liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni, amely egy átlagos család 2-3 napi vízfogyasztásával egyenlő. A használt elemek, akkumulátorok a környezetet súlyosan szennyező anyagokat, egyebek mellett higanyt, ólmot és kadmiumot tartalmaznak.

hirdetés

AA_elemek

Ha nem az erre szolgáló gyűjtőkonténerbe kerülnek, borításuk megsérül és a bennük lévő nehézfémek károsíthatják a levegő, a talaj és a vizek minőségét. Egy négytagú háztartás körülbelül száz elemet használ el éves szinten, ez akár 18 ezer liter szennyezett vizet is jelenthet – közölte a kampány kommunikációjával foglalkozó cég szerdán az MTI-vel.

A fáradt sütőolaj lefolyóba vagy udvarra öntése is hatalmas károkat okozhat a természeti környezetben. A használt olaj a csatornarendszerbe, az emésztőgödörbe, a talajba jutva gyarapítja a szennyvíz mennyiségét, zsírosítja, eltömíti a talajt, károsítja a vízi élőlényeket. Már kis mennyiségben is a kert növényeinek pusztulását okozhatja. Egy liter olaj egymillió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni, ezért fontos a fáradtolajat zárható üvegben tárolni és a hulladéklerakó telepre szállítani, ahol újrahasznosítják – hívta fel a figyelmet a közlemény.