Egy óra alatt több eső esett Budapesten, mint az augusztusi havi átlag

Számos gépjármű akadt el a hömpölygő vízben. Sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedd reggel az M1 aktuális csatornán. Egy óra alatt több eső esett hétfő este a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag – tájékoztatta korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.

A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert, miközben felhőszakadásról akkor beszélünk, ha fél óra alatt legalább 30 milliméternyi eső hullik – közölte Kolláth Kornél.

Vízzel elöntött autó Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti felüljáró alatt 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vízzel elöntött autó Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út – Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti felüljáró alatt 2015. augusztus 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kedden a keleti, északkeleti országrészben lehet számítani záporokra, zivatarokra, azonban ezek már várhatóan kevésbé lesznek intenzívek, mint a hétfői balatoni, vagy budapesti felhőszakadás – mondta a meteorológus.

Hajdu Márton azt mondta: kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek. Az OKF szóvivője szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát.

hirdetés
Budapest, 2015. augusztus 17. Egy kerékpáros közlekedik a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Budapest, 2015. augusztus 17. Egy kerékpáros közlekedik a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél 2015. augusztus 17-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.

Beszakadt útburkolat a budapesti Fővám téren 2015. augusztus 18-ra virradó éjjel. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Beszakadt útburkolat a budapesti Fővám téren 2015. augusztus 18-ra virradó éjjel. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

MTI