Egy új ígéretes akkumulátor prototípussal állt elő egy Francia csapat

Francia kutatók két éven át fejlesztették azt a technológiát, amely leválthatja a Lítium ionos akkumulátorokat. A kutatásban részt vett a Francia Nemzeti Kutatóközpont és a Francia Alternatív Energiák és Atomenergia Bizottsága is.

A kutatócsapatnak először sikerült olyan nátrium-ion akkumulátort létrehoznia, ami megfelel a szokásos „18650” formátumú ipari szabványnak. Az akkumulátor prototípus egyik fő előnye, hogy a sokkal olcsóbb nátriumon alapul. A teljesítménye nem marad el a lítium ionos társaiétól, így érthető módon az ipar máris felkapta rá a fejét.

Kép: CEA

Kép: CEA

hirdetés

Ez a technológia nagy előrelépést hozhat a megújuló energiák tárolásában, amelyet még mindig egy megoldatlan problémaként tartanak számon.

A kutatóknak nagy kihívást jelentett megtalálni a tökéletes receptet az akkumulátor létrehozásához. A végeredmény azonban minden elvárásnak tökéletesen megfelel. Az új akkumulátor élettartama igazán hosszú, kétezer töltési ciklust követően tapasztalható csak lényeges teljesítményromlás.

A projekt sikerességének köszönhetően további pénzügyi támogatást kapott többek között a Francia Felsőoktatási és Kulturális minisztériumtól, Francia Nemzeti Kutatási Ügynökségtől és a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti Igazgatóságától is.

forrás: pid.hu