Egyre több a kéményseprők dolga

A rezsicsökkentés és a jogszabály-változások miatt egyre többen vizsgáltatják át kéményeiket. Aki viszont két alkalommal sem engedi be a kéményseprőket, annak magának kell megrendelnie a szolgáltatást. Ha ezt is elmulasztja, 30 ezer forintos bírságra is számíthat. Januártól a fővárosban már ingyenesen kérhető SMS, vagy e-mail értesítés arról, hogy mikor érkezik a kéményseprő.

Egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem engedik be a kéményseprőket – mondta a budapesti kéményseprő-ipari cég szóvivője. Míg korábban a kémények 22 százalékát nem tudták átvizsgálni, addig tavaly 9 százalék alá csökkent ez az arány. Ez annak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés miatt alacsonyabbak lettek az árak, a szolgáltatók módosítottak a munkaszervezésen és az értesítési rendszeren, illetve változott a jogszabály is.

Ha nem találják otthon az ingatlantulajdonost, akkor egy harminc napon belüli második időpontot adnak meg, ha akkor sem találják otthon, akkor az ingatlantulajdonosnak harminc napon belül meg kell rendelnie a közszolgáltatást pótlólag – mondta Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szóvivője.

hirdetés

Ennek pedig a fővárosban plusz költségei is vannak. A leggyakoribb kéménytípus, az egyedi gázkémény. Ennek átvizsgálási díja 1270 forint, amit utólagos megrendelés esetén még egyszer ekkora pótdíj is terhel. A harminc napos határidő elmulasztása után pedig kétezer forintos kiszállási díjjal is számolni kell. Ha valaki egyáltalán nem hajlandó a szolgáltatást igénybe venni, akkor akár harmincezer forintos bírságra is számíthat. Így összesen csaknem 35 ezer forintot kell fizetni.

Kötelező a közszolgáltatást igénybe venni és a kéményseprő-ipari szolgáltatóval meg kell egyezni egy új időpontban. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor a legvégső lépésben van szükség arra, hogy egy határozat keretében tűzvédelmi bírsággal sújtsa a használót, vagy pedig a tulajdonost, aminek az összege öt és harmincezer forint között van – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mivel nem a büntetés a cél, hanem az, hogy minél több kémény átvizsgált legyen, ezért 2014-től a fővárosban már ingyenes SMS, illetve e-mail értesítés is kérhető arról, hogy mikor érkezik az adott ingatlanhoz a kéményseprő.
hirado.hu