Elárasztják a Kossuth téri mélygarázs munkagödrét

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták, a meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-es évihez hasonlóak. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. A jelentős csapadék okozta árhullám Budapest térségében 7 méternél magasabb vízállást fog eredményezni. A tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel – tudatták, hozzátéve: a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester összehívta az árvízi védekezésért felelős fővárosi vezetőket, melynek nyomán több intézkedésről döntött a közúti közlekedést, a tömegközlekedést, valamint a Fővárosi Csatornázási Zrt.-t érintően.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt a közúti forgalom elől lezárták Pesten az id. Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Terelőútként alapvetően a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolják – közölték.

Emellett várhatóan szerda hajnaltól – a vízszint emelkedésének függvényében – a budai és pesti alsó rakparti utak további szakaszait is lezárják. Az alsó rakpartok közúti zárását követően az autósoknak javasolják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében járatsűrítéseket is terveznek.

A következő napokban, a vízszint emelkedésétől függően, az óbudai Királyok útját és a Római-part környékén további utakat is lezárhatnak.

hirdetés

A tömegközlekedést érintően a D13-as hajók szombat óta nem állnak meg Óbudai-sziget kikötőnél, hétfő óta pedig a D11-es és D12-es hajók nem kötnek ki a Szent Gellért tér kikötőben. A jelenlegi információk alapján a következő egy-két napban két kikötő kivételével mindenhol megállnak a D11-es és a D12-es hajók, ha azonban a víz elönti az alsó rakpartot a hajóközlekedést felfüggesztik. A későbbiekben így hajózási zárlatra is számítani kell – tették hozzá.

Ezen felül, ha a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös Hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A csatornázási művek hétfő estig, 7 méter 50 centiméteres vízszintig bezárja az összes zsilipet és árvízi kaput. A kedd déli előrejelzések alapján döntenek a további intézkedésekről.

Az esetleges – kisebb mértékű – evakuálások lehetőségéről Tarlós István tájékoztatta a katasztrófavédelmet.

A Főpolgármesteri Hivatal az árvízzel kapcsolatos összes információról tájékoztatást ad a Budapest Portálon. A közlekedési változások a Budapest Portál mellett folyamatosan nyomon követhetők az áradás levonulásáig létrehozott bkk.hu/arviz oldalon és a BKK INFO oldalain is – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

MTI

Vélemény, hozzászólás?