500 éves csúcson a Duna vízállása Passaunál (videó)

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

A bajor-osztrák határon fekvő városnál – ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik – a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

Passau Duna árvíz

A Duna vízszintje június elején általában 4 és 4,50 méter között mozog Passaunál, de az utóbbi hetek rendkívül esős időjárása miatt már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert.

hirdetés

A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A folyók az ország déli és délkeleti részén léptek ki medrükből. Bajorországban tíz járásban és városban rendeltek el katasztrófariadót. Az árvíz Szászországban és Türingia tartományban is több települést elöntött.

Az árvízi védekezésben a Bundeswehr összesen 1760 katonával vesz részt, a legtöbben, 1050-en szászországi gátak erősítésén dolgoznak.

Angela Merkel kancellár hétfőn a katasztrófa sújtotta térségbe utazik – közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

MTI

Vélemény, hozzászólás?