Életeket menthet a magyar viharjelző alkalmazás

A veszélyes időjárási jelenségek előre jelzése az emberek élet- és vagyonbiztonságának megóvása érdekében már régóta a meteorológiai szolgálat legfontosabb célja – mondta Radics Kornélia az Országos Meteorológiai Szolgálat főigazgatója kedden, sajtótájékoztatón. A még hatékonyabb riasztás érdekében indították el Meteora néven egy mobileszközökre kifejlesztett alkalmazást – tette hozzá.

Éppen a mögöttünk hagyott hétvége rendkívüli ónos esős időjárása mutatja a legjobban, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az emberek pontos és időben történő tájékoztatása nagyon fontos – mondta Radics Kornélia. Ennek újabb csatornája lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat által Meteora néven mobileszközökre kifejlesztett applikáció, amely folyamatosan tájékoztat a közelgő veszélyes időjárási jelenségekről.

Meteora-riasztás okostelefon alkalmazás, időjárás előrejelzés
A Meteora alkalmazás lényegében mobileszközökön futtatható óra, amely egyben időjárási információt is szolgáltat – ismertette az applikációt Tölgyesi László, az informatikai és módszertani főosztály vezetője.

A program a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatelérési lehetőségeit használva a cellainformációk alapján határozza meg a felhasználó helyzetét, és automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeréről az adott helyre vonatkozó riasztásokat, előrejelzéseket. Utazás közben használható egy mozgáskövető funkció is, mely arra a térségre is előre jelzi a veszélyes időjárási helyzetet, ahová éppen tartunk.

A Meteora térképes nézetén természetesen bármely terület időjárási viszonyait is meg lehet nézni részletezte a főosztályvezető.
Meteora - térkép

hirdetés

Az appot úgy tervezték, hogy a felhasználók a nyitóképernyőjükön mutatós órát formázó minialkalmazásként használják. Az alkalmazás letöltése után tehát a mobileszköz kijelzőjén egy óra jelenik meg, melyen színek jelzik a hivatalos meteorológiai figyelmeztetéseket és riasztásokat.

A mutatók a pontos időt mutatják, a karimáján megjelenő színek pedig az esetleges riasztásokat jelölik. Ha zöld, az időjárás tökéletes, ha rendkívüli időjárás várható, a karima a riasztás szintjének megfelelően sárga, narancs vagy piros színre vált át. A változás észlelése után a pontos információkért teljes képernyős üzemre váltva lehet elolvasni a részleteket. Meteora tízpercenként frissíti adatait az OMSZ adatbázisából – mondta Tölgyesi.
MeteoraLehetőség van emellett saját riasztás is beállítására is, ami lehet egy adott küszöbértéket átlépő hőmérséklet, csapadékmennyiség, vagy szélerősség is. Mivel a legnagyobb érdeklődésre számot tartó információ a várható csapadékra vonatkozik, így ezt automatikusan jelzi az óra számlapja. A nyaralás idején lehet különösen hasznos a tavi viharjelzés megjelenítése – mutatott rá.

A program egyelőre csak androidos okostelefonra, táblagépre és okosórára telepíthető. Ennek oka, hogy a felmérések szerint a magyarországi okostelefonok 65 százaléka androidos. Azonban már tervezik a Meteora iOs és Windows Phone operációs rendszerekre optimalizált változatát is. A Meteora nevű alkalmazás ingyenesen tölthető le a Google Playből , de az alkalmazásra egyelőre célszerűbb az OMSZ oldalán keresztül rákeresni.

Az ígéretes alkalmazás indulása nem sikerült zökkenőmentesen. Az első napon az OMSZ szervere lelassult a nagy terheléstől, de folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán. A felhasználók értékelése lapján így a Meteora eddig 2,9 pontot tudott összegyűjteni a lehetséges ötből.
OrientPress Hírügynökség – Energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Az egész országban pusztított a hétvégi vihar

Országszerte több mint 160 épületben keletkezett kár a hétvégi vihar miatt - közölte Hajdu Márton, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Elolvasom

Nyári viharok: eddig csaknem 340 milliós kár

Az időjárás okozta károk miatt mintegy 3940 kárbejelentés érkezett az Aegon Magyarországhoz július 28. és augusztus 4. között, a károk Elolvasom

Sokba kerülnek a húsvéti viharok

Mintegy 4000 kárbejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz április 1-je óta, a károk becsült értéke megközelíti a 300 millió forintot - Elolvasom

Kamionokat borított fel a viharos szél!

Kamionokat borított fel, fákat csavart ki a viharos erejű szél kedd este Győr-Moson-Sopron megyében és a szlovákiai Tornagörgő határában. A Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?