Elkezdik a mamutklónozást Szibériában

Ősszel érdekes projekt kezdődik Oroszországban. A tudósok első ízben próbálkoznak meg a mamutklónozással. Ez a lehetőség fennáll, miután az állat maradványaiban az örök fagy konzerválta a mamut vérét is. A kísérletet a jakut-földi Észak Ökológiája Intézet szakemberei végzik.

Lehetővé válik-e mindez, az majd kiderül a vér- és s szövetminták elemzéséből. Hiszen a kísérlet sikerének feltétele, hogy épen maradt sejteket találjanak. Mamutmaradványokat Oroszország északi vidékén már nem egyszer találtak, de nem voltak élő sejtek, amelyek a klónozáshoz szükségesek – jelentette ki Szemjon Grigorjev, a Lazarjev Mamutmúzeum tudományos főmunkatársa.

kép: wikipedia

kép: wikipedia

A szöveteket tekintve ez a példány a legjobb mindazok közül, amelyet eddig megvizsgálhattak a tudósok. Lehetnek élő sejtek. Feltehető, hogy az állat vízbe eshetett, és a test alsó fele megfagyott. Gyakorlatilag ez a jég nem olvadt meg, így a megtalált részek a legépebbek a paleontológia történetében. A megfagyott szövetekben vért is találtak.

hirdetés

A munkálatokat 1990-es évektől folytatják. A jakutföldi Észak Ökológiája Intézet és a Kinki japán egyetem tudósainak együttműködésével kezdődtek a kutatások. Majd egy hosszabb szünet következett, ezt követően szerződést írtak alá az Észak-keleti Szövetségi Egyetemmel és a Sooam dél-koreai alapítvánnyal.

Miután az Újszibériai-szigeteken megtaláltak az elhullott állat konzervált maradványait, orosz-koreai projekt megvalósítása megkezdődhetett. Legalább tízezer éves mamut maradványairól van szó, de a tudósok remélik, hogy sikerül megadni a második életet. Szemjon Grigorjev a kutatások menetét ismertette:

A kutatások első szakasza Jakutszkban zajlik. Itt közös laboratóriumot hoznak létre a szövetsejtek tanulmányozására. A berendezést a koreai fél szállítja, a helyet az egyetem biztosítja. Amennyiben sikeresek lesznek a kutatások, a munkálatokat Szöulban folytatják. Ott rendelkeznek azzal a technológiával és tapasztalattal, amely végül is elvezethet a mamut klónozásához.

Sem a koreai, sem pedig az orosz tudósok nem tűzik ki feladatkén a szibériai mamutok populációjának helyreállítását. Ehhez legalább 30 klónra lenne szükség, ami teljesen irreális. Ha 10-15 év alatt akár egyetlen példány klónozható lesz, azt már szenzációnak és nagy sikernek kell tekintenünk.

Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?