Elutasítja az Európai Parlament a dízeladó emelésének tervét

Elvetette csütörtökön egy jelentésben az Európai Parlament az Európai Bizottságnak azt a tervét, hogy az unióban idővel jelentősen megemeljék a dízel-üzemanyagok adóját.

Az Európai Bizottság tavaly tett javaslatára alkotott – csak konzultatív jellegű – negatív véleményében a képviselőtestület egyebek között az energia megfizethetőségének fontosságára hivatkozott.

hirdetés

A brüsszeli bizottság javaslatának lényege az energiaadózás olyan jellegű átalakítása, amely annak arányában alakítaná át az üzemanyagok adótartalmát, hogy azok mennyire környezetbarátok, illetve mekkora energiahatékonysággal bírnak.

A javaslat elfogadásának eleve kicsi az esélye, miután több EU-tagország is hevesen ellenzi azt, márpedig adókérdésekben teljes egyhangúságra van szükség.

A strasbourgi plenáris vitához a magyar képviselők közül írásbeli hozzászólást nyújtott be Herczog Edit (MSZP). Ebben egyebek között arra mutatott rá, hogy „az energia adóztatásáról ma meghozott döntéseink komolyan meghatározzák Európa versenyképességét a következő évtizedekben”. Hozzátette: szocialista képviselőként számára az a legfontosabb, hogy Európa lakossága megfizethető és biztonságos energiához jusson. „Miközben fenntartható fejlődésre, megújuló energiaforrásokra, hatékony energiaadózásra, és megfelelő biztonságú energia tartalékra van szükségünk, a lakosság teherbírását egy percre sem feledhetjük” – áll az MTI-hez is eljuttatott hozzászólásban.

forrás:MTI