Kevesebb kőolaj jut Csehországba a Barátság kőolajvezetéken

Kevesebb kőolajat szállítanak Csehországba a Barátság kőolajvezetéken  – közölte a Transznyefty orosz cég szóvivője csütörtökön.

Igor Gyomin tájékoztatása szerint a 410 ezer tonna Ural nyers kőolaj helyett áprilisban 280 ezret továbbítanak Csehországba a Barátság kőolajvezetéken keresztül. Az orosz csővezetékek monopóliumát birtokló cég képviselője elmondta, hogy az energiahordozót a Gazprom-Nyefty cég szállítja a cseheknek.

A szóvivő azt is közölte, hogy az ütemterv szerint ebben a hónapban közel 410 ezer tonnát hajón szállítanak le az orosz cégek Csehországba.

A Transznyeftyhez keddig lehetett bejelenteni a nyersolaj továbbítására vonatkozó megrendeléseket, hogy a csővezeték kapacitását tervezni tudják.

hirdetés

Mint mondta, jelenleg nem tudják növelni a szállítási teljesítményt, ehhez a kormány külön utasítására van szükség. Hozzátette, hogy Szlovákia és Magyarország számára a menetrend szerint folynak a szállítások.

A Transznyefty szóvivője, Igor Gyomin közölte, hogy áprilisban 478 ezer tonna nyersolaj továbbítása van tervben Magyarországnak a Barátság kőolajvezetéken keresztül.

A Transznyefty azért szorult magyarázkodásra, mert mint a jól értesültségükről ismert Vedomosztyi és a Kommerszant orosz üzleti lapok április 11-én beszámoltak róla, a Lukoil, a Gazporm-Nyefty és a Transznyefty beszüntették a kőolaj szállítást a cseh Unipetrolnak.

A Vedomosztyi információ szerint a problémát az okozta, hogy a kormányzat döntése szerint a Barátság kőolajvezeték helyett az új BTS-2, Balti Csővezeték Rendszer használatára tértek át az orosz kőolajexportáló cégek. A vezetékből a finn öbölben lévő Uszty lugai termináltól tankerekkel szállítják Rotterdamba a nyersolajat. Az új rendszert Vlagyimir Putyin megválasztott államfő ünnepélyesen avatta fel március 23-án.

A Gazprom-Nyefty képviselője április 11-én a Vedomosztyinak elmondta, készen állnak arra, hogy átveszik a Lukoil helyét a csehországi szállításokban. A második negyedévben 700 ezer tonnára növelné a mennyiséget. A Gazprom-Nyefytnek a Rosznyeftny állami olajóriás adta át a kapacitását a Barátság kőolajvezetékben.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?