Energetikai fejlesztés a nyíregyházi SM központban

Vízmelegítésre használható napkollektort adományozott a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) nyíregyházi nappali ellátó intézetének a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. – közölte az energetikai társaságcsoport kedden az MTI-vel.

Az úgynevezett szolár parabola rendszerrel a mozgáskoordináció fejlesztését segítő, vízi gyógytornához használt medence vizét melegítik majd Magyarország egyetlen, kifejezetten a sclerosis multiplex-ben (SM) szenvedő betegek speciális igényeire szabott központjában. A magyar fejlesztésű, környezetbarát technológiát már a kilencedik szociális, egészségügyi és oktatási intézményben építi ki támogatási programja keretében az MVM Zrt.

hirdetés

A modern napenergia-hasznosító berendezés révén a nemrég kibővített, jelenleg 45 beteget ellátó intézmény optimalizálni tudja energiafelhasználását és csökkentheti költségeit. A napkollektorokkal a támogatott intézmények komoly energia-megtakarítást érhetnek el: az MVM Csoport óbudai székházának tetején telepített négy szolár parabolával 2011-ben közel 3.000 köbméterrel csökkentette földgázfogyasztását – tájékoztatott a társaság.

Az energetikai fejlesztés része annak a 67 millió forint összértékű beruházásnak, amelynek révén az alapítvány kibővíthette a nyíregyházi SM-központját: az épület teljes átalakítását 50 millió forintos uniós támogatás és az MSMBA 17 millió forintos önereje tette lehetővé – olvasható az szervezet honlapján. Az alapítvány végleges célja egy bentlakásos rehabilitációs intézet létrehozása, amelyet az ország bármely részéről igénybe vehetnek a betegek.

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer autoimmun eredetű gyulladásos betegsége, az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a fiatal felnőttek körében. Magyarországon hozzávetőleg 8 ezer családot érint az SM betegség, megfelelő kezelés és rehabilitáció mellett a betegek többsége sokáig teljes, aktív életet élhet.