Érző szívű robotok Pekingben

Isten hozta Önöket a pekingi robot-világkiállításon, ahol valósággal hemzsegnek az emberszabásúak és az emberszerűek! Több mint 100 szakember, 12 nemzetközi szervezet és több mint 120 vállalat képviseltette magát a kínai fővárosban megrendezett vásáron.

Íme Hsziaolou! A humanoid robot már a tévé képernyőjén is megállja a helyét. A kínai Tami Intelligence Technology alkotása valódi interakcióra képes. Hogyan lehetséges ez?

Kínai robot Tami Intelligence Technology

– Ennek a robotnak már vannak arckifejezései, kapcsolatba léphetünk vele. Arra is képes, hogy utánozza az előtte álló ember gesztusait. Felismeri a nemét, a korát és azt, hogy boldog-e – mondta Lui Boji, a Tami Intelligence Technology termékmenedzsere.

hirdetés

Ezúttal azonban egy nő rabolta el a látogatók szívét. Android Geminoid F-nek hívják, és a vásáron mindenki vele akart beszélgetni meg fényképezkedni. A robot Isiguro Hirosi laboratóriumában született az Oszakai Egyetemen. Még nincs teljesen kész.

Japán robotnő Android Geminoid F

– Természetesen az a végső célunk ezzel a robottal, hogy létrehozzunk egyfajta mesterséges intelligenciával rendelkező rendszert. De ez nagyon nehéz feladat. Például ilyen nagy zajban már nem ismeri fel a hangokat – magyarázta Ogava Koheji, az Oszakai Egyetem tanára.

A pekingi kiállításon természetesen az ipari robotok domináltak, hiszen a gyártók mindenütt arra törekednek, hogy minél kevesebb embert kelljen alkalmazniuk. A legújabb trendek azt mutatják, hogy a befektetőket is egyre jobban érdekli a robotika.

forrás: euronews.com