Használt gumiból környezetbarát energia – Referenciaüzem épülhet Százhalombattán

Európai szinten is unikális technológiával állíthat elő környezetbarát módon energiát a nemrég alapított Homatech Recycling Zrt. Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A beruházásról sajtótájékoztatón adott hírt Vezér Mihály polgármester.

Elmondta, hogy két héttel ezelőtt találkozott személyesen a Homatech Recycling két igazgatójával, valamint Lehőcz Balázzsal, a Dunamenti vezetőjével. Megismerte a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseket és nagyon szerencsésnek tartja, hogy éppen városunkra esett a befektetők választása. A tervezett beruházás ugyanis tökéletesen zárt rendszerű technológiára épül, amely azt jelenti, hogy az új üzem a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel majd, mert gyakorlatilag nem lesz károsanyag-kibocsátása. A megvalósítandó feldolgozóban hulladék gumialapanyagból négy végterméket – gázt, kokszot, olajat és acélt – állítanak majd elő.

fotó: hirtukor.hu

fotó: hirtukor.hu

A polgármester hozzátette, nemcsak a technológia lesz tökéletesen zárt, hanem a termékek szállítása is, a közben keletkező hőenergiát pedig az erőműn keresztül az országos energiaellátásban hasznosítják.

hirdetés

A 15-20 milliárdos beruházásnak köszönhetően várhatóan ötven új munkahely létesül a városban, és további előnyt jelent, hogy az Európa szinten egyedülálló mintaüzemet a tervek szerint folyamatosan látogatják majd a szakmai érdeklődők, amely előnyös lehet a helyi idegenforgalom, különösen az önkormányzati tulajdonban levő szálloda szempontjából.

Az önkormányzat az építményadóból és az iparűzési adóból származó bevételek emelkedésére is számít, a városvezető szerint a megvalósuló beruházás éves szinten több tucat millió forinttal járulhat majd hozzá a város működéséhez.

A hulladékfeldolgozó több mint négyhektáros üzemi területen valósul meg. Várhatóan még idén megszületik a beruházásra vonatkozó végleges döntés, a kivitelezés pedig másfél évig fog tartani, amely azt jelenti, hogy 2017 végére elindulhat a termelés.
Vezér Mihály hangsúlyozta: minden ezzel ellentétes sajtóhíreszteléssel szemben a befektetők képviselői kikérték az önkormányzat véleményét a tervezett beruházásról és tájékoztatták a város vezetését a részletekről. A maga részéről a lakosság folyamatos, nyílt tájékoztatásával szeretné elejét venni a további találgatásoknak.

Az országos sajtóban csak nemrég látott napvilágot a hír, hogy Homatech Recylcling Zrt. néven új hulladék-újrahasznosító társaság alakult, amelynek egyik tulajdonosa a Csányi Sándor vállalatbirodalmához tartozó Bonitas 2002 Befektetési Zrt. A Homatech Százhalombattán építene hulladékfeldolgozó üzemet, amelyhez a MET-csoport többségi tulajdonában álló Dunamenti Erőműtől vásárolna területet.

forrás: hirtukor.hu