Európa legnagyobb teherkerékpárja a szomszédban

A Kerékpárév alkalmából Európa legnagyobb teherbiciklije készült el  és turnézik szeptember végéig Bécsben. A biciklis információs központ, a FahrRADhaus mobil verzióját viszik végig a városon, hogy a kerékpározást népszerűsítsék..

kép: .fahrradwien.at/Sebastian Philipp

kép: fahrradwien.at/Sebastian Philipp

Az extra méretű bringa létrejöttét a véletlennek köszönheti: egyetlen hagyományos konstrukció sem volt ugyanis elég hosszú ahhoz, hogy fel lehessen pakolni rá a mobil kerékpáros kompetenciaközpont, a FahRADhaus (KerékpárHáz) kasztniját. „Így teljesen mellékesen Európa legnagyobb teherkerékpárját alkottuk meg” – örvendezik Bécs úttörő szerepéről Martin Blum kerékpárosügyi megbízott. A kerékpár név magyarul ugyan kissé becsapós, hiszen a képeken is láthatóan a járműnek három kereke van, de a vontatmány méretére való tekintettel ez talán nem olyan nagy probléma…

hirdetés
kép: .fahrradwien.at/Sebastian Philipp

kép: fahrradwien.at/Sebastian Philipp

A FahRADhaus a 2013-as Kerékpárév alkalmából indult turnéra a bécsi kerületekben, hogy még több városlakónak csináljon kedvet a kerekezéshez. Az előre meghatározott menetrend szerint a város frekventált pontjain állomásozó mobil és a régi helyén, a Friedrich-Schmidt-Platz 9-ben megtalálható eredeti FahrRADhausban az érdeklődők minden kerékpározással kapcsolatos információt beszerezhetnek. Megtudhatják, merre van, illetve hol épül kerékpárút, hogyan változott az osztrák KRESZ, részt vehetnek közlekedésbiztonsági tréningen és biciklijavító tanfolyamon is. Akik új bringa beszerzésén gondolkodnak, kipróbálhatják a különböző biciklitípusokat és végigböngészhetik a kerékpár-bolhapiacot is.

kép: .fahrradwien.at/Sebastian Philipp

kép: fahrradwien.at/Sebastian Philipp

Az intézmény igen népszerű, tavaly több mint 10 ezren látogattak el a bécsi FahrRADhausba és a szervezők idén még nagyobb érdeklődésre számítanak. 2013. június 11-14. között Bécs lesz a kerekezés fővárosa, ekkor rendezik meg a Velo-city kerékpáros konferenciát, ahol a világ különböző pontjairól érkező szakemberek a városi kerékpározás legújabb fejleményeit, tapasztalatait vitatják meg. A városlakókat pedig pazar program várja egy héten át, amelyek középpontjában a bicikli áll. Lesz bringás divatbemutató, csengőkoncert, kiállítás, filmnap és ingyen biciklimosás is a Rathausplatzon felállított Bicikli-Arénában, írja a greenfo.hu.

Vélemény, hozzászólás?