Európa új vezeték nélkül bukhatja az orosz gázt

Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai vállalat vezérigazgatója sürgette az Európai Uniót, hogy igyekezzen mielőbb kiépíteni gázszállító kapacitásait Törökországig, különben elveszíti a jelenleg Ukrajnán keresztül érkező orosz földgázt.

Miller szerdán fogadta Moszkvában Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság alelnökét, energiaügyi biztost, akinek megismételte a december elején meghirdetett új orosz tárgyalási álláspontot. Eszerint Oroszország az európai partnereinek eddig Ukrajnán keresztül szállított földgázt áttereli Törökországba, és Európának gondoskodnia kell az új gázszállítási útvonalak kiépítéséről, hogy a török-görög határon kiépülő új átemelő állomáson megkaphassa ezt a földgázt.

kép: gazprom.com

kép: gazprom.com

 

Miller megerősítette, hogy a Déli Áramlat projektet lezárták, a Török Áramlat lesz az egyetlen útvonal, amelyen keresztül az egyelőre Ukrajnán áthaladó orosz földgázt a jövőben szállítani tudják.

„Más változat nincs. Európai partnereinket tájékoztattuk erről, és most az ő feladatuk, hogy kiépítsék a szükséges gázszállítási infrastruktúrát Törökország és Görögország határáig. Erre maximum néhány évük van. Ez nagyon-nagyon megfeszített menetrend” – mutatott rá Miller, hangsúlyozva, hogy az európai országoknak azonnal meg kell kezdeniük a munkálatokat, ha tartani akarják a menetrendet. Ellenkező esetben az európai partnereknek szánt orosz földgázt más piacokra szállítják – figyelmeztetett.

Maros Sefcovic csodálkozásának adott hangot a tárgyalás után. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság számára újdonság, hogy a Gazprom a jelenleg Ukrajnán áthaladó földgázt teljes egészében Törökország felé tereli el.

hirdetés

„Elemeznünk kell, hogy mennyi gázra van szüksége Törökországnak, valamint Dél- és Közép-Európa országainak” – mondta a biztos, aki szerint jó kérdés, hogy mit kellene tenniük ebben a helyzetben a közép-európai országoknak.

„Át kell gondolni, lehet, hogy találunk valami jobb megoldást, gazdaságilag jobban megalapozottat” – véli a biztos.

Oroszország december elején jelentette be, hogy leállítja az Ukrajnát elkerülő, az orosz gázt Európa több országába, így Magyarországra is eljuttató vezetékrendszer kiépítésének tervét, mert az Európai Bizottság által szabott feltételek elfogadhatatlanok. A Déli Áramlat helyett új csővezetékrendszert építenek Törökországig, ahova már a Kék Áramlat vezetéken szállítanak orosz gázt.

Miller december elején közölte azt is, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték-projekt meghiúsulása miatt a Gazprom felülvizsgálta európai energiapiaci stratégiáját.

„Az EU ezentúl Törökországgal, mint tranzitországgal áll majd kapcsolatban” – mondta a Gazprom vezérigazgatója, megjegyezve, hogy Törökországnak évi 50 milliárd köbméter gáz áll majd rendelkezésére továbbításra, „amit alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni”.

Az EU-ban a szolgáltatóknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a földgázt a fogyasztókhoz eljuttató vezetékek megépítéséről, a Gazprom ezentúl nem foglalkozik vezetékek építésével az EU számára – hangsúlyozta Miller.

MTI