Extrém áramvonalas kamionok jönnek?

A közúti áruszállítás nem számít gazdaságtalannak annak ellenére, hogy a nagyméretű áruszállítók eddig mintha nem is törekedtek volna a feltűnően áramvonalas kialakításra. Ez a jövőben radikálisan megváltozhat.

A nagy sebességű vasútnál már általánosan elterjedtek a különböző áramvonalas járművek, de a kamionok még ma is jellemzően hasáb-kaptafára készülnek. Az emelkedő üzemanyagárak és az egyre fontosabb környezetvédelmi szempontok azonban felvetik a kérdést, nem lenne érdemes itt is eltérni a megszokott formáktól?

AirFlow BulletTruck áramvonalas kamionAz AirFlow BulletTruck nevű prototípusa nagy hatással lehet a jövő kamionjainak kinézetére.

AirFlow BulletTruck áramvonalas kamion, kis légellenállásA látványos járművel kb. 18 liter/100 km fogyasztást sikerült elérni, ami töredéke a kamionos nagyságrendnek.

AirFlow BulletTruck áramvonalas kamion-2Ráadásul nem üresen, hanem áruval megrakva, egy az Egyesült Államokat átszelő, Connecticut-Kalifornia útvonalon.

hirdetés

AirFlow BulletTruck áramvonalas kamion építésA kis légellenállás elérése érdekében a kerekeket burkolat mögé rejtették, a jármű orrára pedig egy hatalmas, csőr szerű, üvegszálas anyagból épített kúp került, amely egyenletesen szétteríti a levegőt a kamion mellett, megakadályozva a káros turbulenciák keletkezését.

AirFlow BulletTruck kerekekA jármű végére szintén egy idom került, ami levegő kilépését könnyíti meg. A legjobb eredmény elérése érdekében még olyan apró részletekre is ügyeltek, mint az elektromosan behúzható lépcsőfokok. Illetve a kiegészítő berendezések (légkondicionáló, szervokormány) működését is optimalizálták.

AirFlow BulletTruck tervekMivel a kamionok az elhasznált üzemanyag akár felét is a levegő mozgatására fordítják, hatalmas, eddig kiaknázatlan megtakarítási és környezetvédelmi lehetőségek állnak a radikálisan áramvonalas kamionok előtt. Közben az AirFlow-nál már a 2015-ös modellt tervezik:

AirFlow BulletTruck 2015 concept

Vélemény, hozzászólás?