Ezer forintos benzinárig használná kocsiját a többség

A Generali Biztosító egyik legutóbbi felmérése szerint ezer forint körüli benzinárig használná kocsiját a megkérdezett autósok 70 százaléka, a fennmaradó 30 százalék a benzinár alakulásától függetlenül mindenféleképpen autóba ülne – mondta Ilics László, a biztosító vezérigazgató-helyettese egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette: az 1200 fős reprezentatív kutatás eredményei alapján a nők ragaszkodnak jobban az autós közlekedéshez. Míg a férfiak átlagosan már 663 forintos benzinár mellett döntenének alternatív közlekedési eszköz mellett, a hölgyeknél ez az árszint ezer forint felett volt.

 

kép: Sam8888/indafoto.hu

hirdetés

Ilics László kiemelte: míg a Budapesten élők már 500 forint körüli benzinár mellett “letennék” az autójukat, addig a vidéki városokban és falvakban ugyanez csak ezer forintot meghaladó üzemanyagár mellett történne meg. Elmondta: feltehetően ennek hátterében a jóval nehezebben elérhető alternatív közlekedési lehetőségek állnak.

Tavaly év elején sokan még 500 forintra tették a benzinár lélektani határát, akkor egy liter  ára a 400 forintot sem érte el. Az üzemanyag-forgalmi adatok azt mutatják, hogy bár nincs éles határvonal, de az árak növekedésével mégis egyre többen kerülik el a benzinkutakat. A benzin és a gázolaj kiskereskedelmi forgalma az elmúlt három évben különböző mértékben, de minden hónapban csökkent.

MTI

Vélemény, hozzászólás?