V. Valóságos Kincsesbánya Fórum

Energiaváltás előtt áll Európa, a fosszilis – a szénalapú – energiahordozókat kívánja felváltani elsősorban a megújuló – például a szél, a nap, a víz, a geotermikus – alapú forrásokkal – jelentette ki Glattfelder Béla, európai parlamenti képviselő egy pénteki, budapesti szakmai tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az unióban azért is van szükség az energiával kapcsolatos szemléletváltásra, mert csökkenteni kell az uniós tagországok külső energiafüggőségét, valamint javítani kell az energiahatékonyságot a gazdasági teljesítmény növelése érdekében.

A Valóságos Kincsesbánya V. Fóruma elnevezésű konferencia többek között az alternatív és a energiafelhasználás és a környezetvédelem, továbbá a fenntartható életmód és az energia-megtakarítás, valamint az energiabiztonság témáival is foglalkozik A szervezők csaknem 200 résztvevőt vártak az eszmecserére.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt húzta alá: a Nemzeti Vidékstratégia fontos eleme a természeti erőforrások megőrzése, az azokkal való fenntartható gazdálkodás biztosítása.

hirdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kitűzött célok csak a különböző – a területen érintett – minisztériumok szakpolitikáinak összehangolásával, a több alapú forrásfelhasználás megvalósításával érhetők el. Ezért egy-egy probléma megoldásakor komplex módszereket kell alkalmazni mind az energiával, mind a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Soltész-Lipcsik Melinda, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) irodavezetője arról beszélt, hogy a fórumon egy külön szekció foglalkozik majd a Build Up Skills – a készségek felépítése – projekt megvalósításával, amely az építőipari szakmák képzettségi szintjét szeretné emelni Magyarország mellett mintegy 30 másik országban is.

Glattfelder Béla az MTI kérdésére közölte: Magyarországon – több más állammal szemben – nincs ellentét a mezőgazdaság élelmiszertermelési és energetikai alapanyag-termelő potenciálja között. A magyar mezőgazdaság ugyanis mindkét igényt ki tudja elégíteni, amit az is jelez, hogy nettó exportőr.

Both Ildikó projektgazda az MTI-nek sikeresnek ítélte a Valóságos Kincsesbánya projekt megvalósítását, külön is kiemelte azt az ismeretterjesztő filmsorozatot, amely a legjobb gyakorlati példákat bemutatva népszerűsítette a megújuló és alternatív energia használatát és a fenntarthatóságot.

MTI