Ezrek maradtak áram nélkül Szlovéniában a heves havazások miatt

Több tízezren maradtak áram nélkül Szlovéniában a heves havazások miatt csütörtökön, legtöbben Ljubljana és Dravograd környékén. A hó a közlekedésben is komoly fennakadásokat és baleseteket okozott, a magas hegyekben pedig lavinaveszély van – közölte a Delo szlovén napilap.

A szlovén meteorológiai szolgálat szerint csütörtökre és péntekre mérséklődik a szélsőséges időjárás, de marad az évszakhoz képest szokatlanul alacsony hőmérséklet. Sok helyütt ugyanakkor még mindig esik a hó.

Szlovénia havazás 2016 április

Szlovéniában néhol 25 centiméter hó is esett, a hegyekben a hótakaró vastagsága pedig elérte a 40 centimétert. Csütörtökre virradóra a csapadék súlya alatt fák dőltek ki és ágak törtek le, ami ugyancsak hátráltatta a közlekedést.

Csak Ljubljana környékén négyezren maradtak áram nélkül csütörtök reggelre.

hirdetés

A heves havazások miatt lezárták a Karavanka-alagutat Szlovénia és Ausztria között, továbbá három másik hegyvidéki határátkelőn – Vrsicen, a Loibl-hágón és a Wurzen-hágón – szünetel a közlekedés.

Budapesten megdőlt a hidegrekord

A fővárosban megdőlt a napi hidegrekord csütörtökön, kora reggel a János-hegyen mínusz 0,7 Celsius-fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Azt írták: az ország felett átvonult erős hidegfront mögött csütörtökre virradóra kiemelten a Nyugat- és az Észak-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegységben nagyobb területen 0 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A fővárosban is több helyen fagyott. Mostanáig az április 28-i budapesti minimumhőmérsékleti rekord mínusz 0,6 fok volt, ezt 1984-ben Pestszentlőrincen mérték. Most kora reggel a János-hegyen ennél egytized fokkal volt hidegebb.

A meteorológiai szolgálat kitért arra, hogy csütörtökön az ország felett melegfront vonul át. Ennek hatására dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, délen és keleten többfelé valószínű csapadék. Északnyugaton azonban már éjszaka csökken a felhőzet, és ott ismét lehet gyenge fagy. Az előrejelzés szerint csütörtökön a hőmérséklet délután általában 14 és 18 fok között alakul, de a Fertő tó környékén hűvösebb lesz. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.

 

energiaoldal.hu – MTI