Falfűtés készítése házilag

Részletes leírás azoknak, akik maguk szeretnék megtervezni és kivitelezni a falfűtést.

1.) Tervezés

Először is ki kell számolni mekkora a hőigénye a háznak. Ehhez vannak komplett programok, amik a rétegrendek/területek/tájolás/üvegfelületek/stb. megadása után kiszámolják az egyes helyiségek hőigényét.

Én 16-os ötrétegű csövet tekertem fel a falra, 100 W/m2 fűtéssel számolva. Egyesek szerint ez a méretű cső elbir 240 W/m2-t is, de jobb ha van tartalék…

A falfűtéseket általában fűtés-hűtés kombóra használják, ám ha hűtést is szeretnénk, akkor 40 W/m2-el kell számolni. Látszik, hogy ez 2.5x nagyobb falfelületet igényel. Nálunk ennyi nincs, meg a hűtést később hővisszanyerős légcserélővel szeretném megoldani. Ja, és a gyári rendszerek 10 mm átmérőjű műanyag csövek. 

Ezek után kelleni fog a becsövezendő falakról egy nézet, hogy fel lehessen rajzolni pontosan a nyomvonalat.

Lehetőség szerint mindenképpen külső falakra kell rakni a falfűtést, hiszen ott fejti ki legjobban a hatását. Ha végképp nem elég a külső fal, akkor lehet belsőre is rakni, de csak belsőre nem sok értelme van.

A nagyobb méretű csőnek az is az előnye, hogy akár 100 méter is letekerhető egyetlen körbe belőle, szemben a 10-es csőnél lévő max 30 méterrel. Ez azt jelenti, hogy a kazántól kiindulva toldás nélkül lehet visszaérni a kazánig. Ez a hossz összesen max 120 méter lehet, de inkább jobb a max összesen 100.

A tartók 50 cm-re legyenek egymástól, de az utólagos tapasztalatom szerint van mikor ez is sok volt.

2.) Tartók felszerelése, csövezés

A gyári rendszerben műanyag tartósínek vannak (van 10-eshez, 16-oshoz is), amikbe csak be kell pattintani a csövet. Egyszerű, gyors, könnyen használható. És drága…

Én hilti-szalagot használtam a rögzítésre. Ennek 89 ft volt métere, szemben a gyárival, ami ötszöröse. Egyébként akinek van egy kis plusza erre, és kevesebb az ideje, annak javaslom a gyári műanyag sínt.

A rajz alapján bejelölgettem a falon a szalagok helyét, méretre vagdostam őket. 3-as vídiás heggyel lukat fúrtam a téglába, és 4×40-es csavarral dübel nélkül lerögzítettem. Fontos, hogy ne legyen tövig behajtva, lehessen a szalagot mozgatni picit!

Ezek után lehet elkezdeni a csövet felhajtani a falra. Ehhez szükség lesz csőhajlító rugóra, a kezdők külsőt vegyenek. Ezt rá kell húzni a csőre, és törés nélkül lehet vele U alakban meghajtani a csövet. Természetesen ennek is van egy minimum íve, és nagyon ritkán sikerült a 10 centis csőosztásba belehajtani. Az elején sikerült megtörnöm a csövet, ilyenkor visszabontás, és kezdeni előltől a megroppant csőszakasz levágásával.

Amint az már a terven is látszott, 10 cm-es osztással van a cső felrakva a falra. A forduló hurkoknál ez nagyobb lett, de törekedni kell arra, hogy ne érjen össze a másikkal.

 

A cső rögzítése gyorskötözővel történt. Fontos, hogy a gyorskötöző a hiltiszalag alatt átbújjon (én a lukba is belefűztem), mert igy eltartja a faltól pár millimétert a csöveket, jut mögé vakolat, jobb lesz a hatásfoka.

Ezek után, ha fent van az adott szakasz, be lehet hajtani tövig a hiltiszalagokat rögzítő csavarokat, le lehet vágni a gyorskötöző végeit. De még nincs vége, ugyanis a cső sok helyen fél centit-centit eláll a a faltól, főleg a hurkoknál. Végig kell bogarászni, és a megfelelő helyeken lyukat fúrni a téglába, plusz csavarokkal rögzíteni a hiltiszalagot. A hurkoknál pedig kis darabokkal kell a helyére húzatni.

Utólag azt mondom, hogy lényegesen olcsóbb, mint a gyári rendszerű műanyag sin, de iszonyatosan sz*patós munka.

3.) Vakolás

A 10 mm-es csövezés mellett azt írják, hogy 2-2.5 cm vastag vakolatod lesz. Hát ennél a módszernél nekem 4 cm lett.

Csak zsákos vakolatot érdemes használni, mert a homogenitása és szilárdsága kell a falfűtéshez.

hirdetés

Először is: az, hogy felcsapod a vakolatot, és szétkened kartecsnivel, felejtsd el… Itt a működő módszer az, hogy kanállal felkenegeted a vakolatot a cső köré. Ugyanis a 16-os cső műanyag külsejéről lecsúszik a fenébe a felcsapott vakolat. Tehát körbe kell kenegetni a csöveket, lehetőleg úgy, hogy mögötte is kitöltse a rést.

Ha ez megszáradt, akkor jöhet az, hogy a cső külső síkjáig bevakolod. Szerencsére itt már nagyjából működik a kőműves módszer, nem muszáj kanállal kenegetni. Ebbe a rétegbe már bele lehet ágyazni a vakolaterősítő hálót.

A vakolaterősítő háló a hőtágulás miatt kell, ne jelenjenek meg hajszálrepedések a falfűtés miatt. A becsövezett szakaszon túl kell nyújtani 20-20 centivel, és a hálók között is legyen min 10 cm átfedés.

 

A legvégén már csak a végső vakolatot kell elkészíteni, ami 1 cm-es legyen a csövezés fölött.

Költségek:

– 16-os, 20-as csőhajlító rugó kb 2-2e ft

– ötrétegű csőhöz vágószerszám 3e ft

– ötrétegű cső ha jól emlékszem 168 ft/m a 16-os, és 220 ft/m a 20-as. Ezek magyar termékek, nem egy Henco, de nem is a tripla ára. A falfűtéshez kellett 400 m, plusz 50 méter 20-as, mert van ahol a kazántól a falfűtésig külön gerincvezeték van, és LÁTHATÓ helyen van a toldás.

– hilti szalagból a legkisebbet vettem, 800 métert, 89 ft/m áron.

– rengeteg csavar, nagyjából 20e ft-ért.

– komplett osztó-gyűjtő, tömegáramot is mérő 90e ft. Négy falfűtés kör, két leendő mennyezet, azaz 6 körös

– kondenzációs kazán

– még hátra van a keringető szivattyú, mert most a kazáné kergeti a vizet közvetlenül.

 

 

2010 év elején voltak a nagy hidegek, a külső szigetelés nélküli házat (600 légköbméter) felmelegítette 10 fokra, így tudtunk dolgozni idebent. Pedig a négyből csak 3 fűtési kör ment, ebből egyiknél még a vakolat se volt fent, csak a cső sugárzott.

Még persze a végső beszabályozás hátravan, meg a padlófűtést is be kell kötnöm a kazánba, de éjjelente azért már fűtünk vele egy hete… A többi fűtési módhoz képest a komfortérzete nagyságrendekkel jobb, megérte a szenvedést.

A fogyasztásról majd beszámolok, amint itt vannak a zimankók.

Ja, a régi épületrészen lévő két szobában mennyezetfűtést terveztem, de az idén már elmarad. Azt is házilag akarom megoldani, mert a gyári lemezes rendszer 4000 ft/m2. Megvettem oda a 10-es csöveket, amit belemarok a 15 mm-es gipszkarton mennyezetbe, majd erre teszek még egy 9.5 mm-es gipszkartont. Barkácsolunk, vagy mifene…

UPDATE: A kazán túl nagy teljesítményű lett, kellett egy kicsit barkácsolni a rendszeren. Ettől függetlenül a falfűtés tökéletes, imádjuk.

forrás: mekk-elek.blog.hu