Az “extrém” UV sugárzás nagyon nagy kockázatot jelent

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenlegi előrejelzései szerint a következő napokban országszerte 34-39 Celsius-fok lesz a jellemző. Emellett várhatóan az UV-B sugárzás is “extrém” erős lesz. Az országos tiszti főorvos utasítása szerint a június 4-én éjfélig hőségriadó van érvényben. Ilyenkor különösen elővigyázatosnak kell lenni, akár 10 perc alatt is leéghet az ember – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán hétfőn.

Az ÁNTSZ azt írta: Magyarországon extrém erős UV sugárzás ritkán fordul elő. A két héttel ezelőtti hőhullám idején, illetve az elmúlt napokban az UV-B sugárzás (középhullámú ultraibolya-sugárzás) értéke többször is meghaladta az extrém szintet.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ennek kapcsán az ÁNTSZ ismertette az UV sugárzás szintjeit, veszélyességi fokozatait, illetve az egészség védelme szempontjából legfontosabb tanácsokat.

Gyenge sugárzásnak tekinthető, amikor az UV index 0 és 2,9 között van. Ez a sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket. A verőfényes napsütésben azonban ilyenkor is ajánlott napszemüveget viselni. Kiemelték: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat, ezért a síelők és a fürdőzők ilyenkor hordjanak napszemüveget és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet.

A 3-4,9 UV index mérsékelt sugárzást, s egyúttal alacsony veszélyességi szintet jelent. Ekkor az érzékenyebb bőrűek, illetve a kisgyermekek kivételével 30-45 percet is lehet napozni, délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után akár kétszer ennyit is. Ugyanakkor a napvédő krém és az UV szűrős napszemüveg használata már ekkor is fontos.

hirdetés

Erős sugárzásnak számít, ha az UV index 5 és 6,9 között van. Ez a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

A 7,0-7,9-es UV index nagyon erős sugárzást, s a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent, a leégési idő 15-20 perc. Ekkor az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy csak délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után tartózkodjanak a napon, akkor is maximum 20 percig. Fontos a megfelelő ruházat, széles karimájú kalap viselése, illetve az UV szűrős napszemüveg viselése.

Az ÁNTSZ szerint a fényvédelemmel kapcsolatban ilyenkor a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés áll az első helyen, és csak ezután jönnek a fényvédők. Utóbbi kapcsán azt is kiemelték: a fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát. Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, a kenőcsből  viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre.

Amikor az UV sugárzás értékei már a 8 értéket is meghaladják, az már “extrém” sugárzást jelent. Ekkor nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodni. A szabadban a bőrt kétóránként, ujjnyi vastagon legalább 15-ös faktorú napvédő krémmel kell bekenni.

Az Országos Meteorológia Szolgálat tájékoztatása szerint az UV-B sugárzás maximuma várhatóan hétfőn és kedden is az extrém szint felett alakul.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?