Félrevezetők a Paks II.-ről megjelent információk

Az MVM Paks II. Zrt. szerint félrevezető információk jelentek a Paks II. beruházásról. Az új atomerőművi blokkok előkészítő munkájának megkezdésével kapcsolatban 2008-ban több feljegyzés, tervezet, tanulmány készült az akkor rendelkezésre álló adatok alapján – reagált az atomerőmű-fejlesztő cég Jávor Benedek PM EP-képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Jávor Benedek hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az új paksi erőmű pénzügyileg kockázatos, a villamosenergia-rendszert alapjaiban destabilizáló beruházás lesz, ami soha nem fog megtérülni és súlyos környezeti problémákat okoz majd.

Paks II. A tervezett blokkok helye. kép: atomeromu.hu

Paks II. A tervezett blokkok helye. kép: atomeromu.hu

A PM EP-képviselője a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. belső elemzésére és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) birtokába jutott feljegyzéseire hivatkozott. Egy egyoldalas, a képviselő elmondása szerint szintén MTA-s körökből származó dokumentumra hivatkozva azt állította, a párhuzamosan futó hat blokk hűtővízellátása sem oldható meg problémamentesen.

hirdetés

Az MVM Paks II. Zrt. reagálásában az írta, hogy a Jávor Benedek blogján megjelent Javaslatok az új atomerőművi blokkok aktualizált megvalósíthatósági tanulmányához című MVM Zrt. belső feljegyzés az egyik ilyen tanulmány, az MVM társaságcsoporton belüli aktualizáláskor készített munkaközi anyagára vonatkozhat.

Az erőműfejlesztő hangsúlyozta, hogy az atomerőmű vízhűtéséhez kapcsolódó, Jávor Benedek által hivatkozott anyagokban felvetett problémákat a Paks II. projekt engedélyeztetési eljárásának keretein belül elkészített környezeti hatástanulmány vizsgálta, és a kérdésekre megnyugtató válaszokat adott.

Az MVM Paks II. Zrt. a közleményben azt is kiemelte: az Országgyűlés 2009. március 30-án több mint 95 százalékos többséggel elvi engedélyt adott az új atomerőművi blokkok előkészítő munkájának elkezdésére.

MTI