Fény az éjszakában – foszforeszkáló fényezés a Nissantól

Látni és látszani, a közlekedés két kifejezetten fontos eleme, mely a gyalogosoktól a bicikliseken keresztül egészen az autósokig kiemelten nagy jelentőséggel bír a balesetek megelőzésének érdekében – főleg az esti és éjszakai órákban. A Nissan most mindezt egy teljesen új szintre emelte.

Ha most azt gondolják, hogy még a BMW és az Audi világelső lézeres fényszórómegoldását is sikerült felülmúlnia a japán gyártónak, akkor csalódniuk kell. Inkább gyermekkorunk kedvelt játékai juthatnak eszünkbe, melyek az akkori eszünkkel szinte felfoghatatlan módon maguktól világítottak a sötétben – persze csak ha előtte kellő ideig tartottuk őket a lámpa alá. Most pedig képzeljék maguk elé ezt a csodát, párosítva egy Nissan Leaf-fel, és már meg is kapták a Nissan új „felfedezését”.

Foszforeszkáló Nissan_Leaf

hirdetés

A japánok ugyanis megalkották a foszforeszkáló fényezést, méghozzá Hamish Scott feltaláló segítségével. Az elmélet ugyanaz, mint kedvelt játékszereink esetében: az autó nappal magába szívja az UV sugarakat, amiket aztán sötétben kiad magából, ezzel akár a világítás bekapcsolása nélkül is láthatóvá téve autónkat. A fényeskedő Leaf ráadásul mindezt nem csak percekig, hanem 8-10 órán keresztül is képes produkálni, így nem kell félnünk attól, hogy a parkolóban hagyva négykerekű kedvencünket, a dolgunk végeztével nem találunk majd rá.

A fényezés egyébként teljes mértékben organikus anyagokból készül, így a legkevésbé sem károsítja a környezetet.  Mindössze egyetlen mellékterméke van az új fejlesztésnek, ami a „stroncium aluminát” névre hallgat, amely eltekintve attól, hogy szilárd és szagtalan, biológiailag és kémiailag teljesen semleges, és semmilyen negatív hatása nincs.

Sajnos – vagy éppen szerencsére – a foszforeszkáló fényezés egyelőre nem elérhető a vásárlók számára, de a Nissan szerint a jelenlegi megoldásokkal ellentétben az ő találmányuk akár 25 évig is működőképes tud maradni. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy bár látványos, nem mindenki örülne a feltűnésnek, de azért értékeljük a japánok igyekezetét.

forrás: autopult.hu