Megkezdődött a pollenszezon

A frontmentes időben továbbra sem kell számítani markáns légköri változásokra, az enyhe időben azonban megkezdődött a pollenszezon. A légszennyezettség már országszerte magas, a szabadidős tevékenységeket érdemes ennek tudatában, jól megtervezni – írja a hvg.hu.

Szerdán folytatódik a frontmentes, markáns változásoktól mentes idő. Az északi tájakon a sok éves átlag közelében marad a hőmérséklet, délen pár fokkal melegebb lesz, azonban a napos órák miatt ezt akár több fokkal melegebbnek érezheti, ha a szabadban tölti idejét. Jellemzően pozitív lesz a kedélyállapot, a komfortérzet is a legtöbb ember számára kedvezően alakul. A napsütéses órák száma ráadásul a depressziós tüneteket is mérsékli – jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A jelenlegi humánmeteorológiai helyzetben azonban továbbra is magas a megfázásveszély, az enyhe, néhol párás időben a kórokozók gyorsabban terjednek. Ez megnehezíti az influenzajárvány aktuális mértékének csökkenését, érdemes tehát tudatosabb életmódot folytatnia különösen akkor, ha esetleg Ön, vagy a környezetében élők influenzás tünetekkel küzdenek.

hirdetés

Az enyhe időben a pollenszezon is elkezdődött. Már nem csak a mogyoró, hanem az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék is szórják virágporukat. A fokozottan érzékenyek körében már a Dunántúlon, és az Alföld déli vidékein már jelentkezhetnek enyhébb tünetek. Emellett a levegőszennyezettség is magas, a szálló por koncentrációja többfelé, a nitrogén-oxidok mennyisége a fővárosban és északkeleten magas, errefelé tehát érdemes a szabadtéri időtöltést a forgalmas csomópontoktól távolra tervezni.

Az utakon alacsony baleseti kockázatra kell számítani, csupán a reggeli órákban lesz párás a levegő a déli megyékben, valamint az Északi-középhegységben. Ezeken a tájakon várhatóan alacsonyabb lesz a látástávolság, napközben azonban már országszerte kisüt a nap. Elsősorban reggel tehát érdemes fokozott körültekintéssel közlekednie az említett tájakon.

OPH/hvg.hu