Földrengés – Újabb adatok a károkról

A biztosítókhoz a kedd hajnali földrengés nyomán eddig bejelentett károk lakásonként 100 ezer és 157 ezer forint között változnak – derül ki a biztosítóknak az MTI-hez eljuttatott adataiból.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

A Generali Providenciához szerda délutánig összesen 533 kárbejelentés érkezett, amelyek összértéke – az előzetes kárbecslések alapján – meghaladja a 84 millió forintot. Így egy esetre 157 ezer forint jut. A Heves megyei károk összértéke önmagában 67 millió forint felett van, Pest megyében 7 millió, Budapesten pedig 5,5 milliós kárértéket becsültek a biztosító munkatársai. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéből érkezett még összesen 29 bejelentés a Generalihoz.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

hirdetés

A Groupama Garancia Biztosítóhoz közel 450 kárbejelentés érkezett eddig, a várható kárérték eléri a 45 millió forintot, így egy átlagos káreset 100 ezer forintos. A legtöbb bejelentés Heves, Átány, Erdőtelek és Tenk településekről érkezett. A földrengés következtében bejelentett leggyakoribb károk az épületszerkezetekben keletkeztek. A biztosítótársaság szakembereinek véleménye szerint a következő napokban további kárbejelentések várhatók még.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

Az Aegon Magyarország Biztosítóhoz eddig 545 kárbejelentés érkezett, az ügyfelek által becsült kárösszeg 66 millió forint, így egy átlagos kár 120 ezer forint.

A legtöbb kárt itt is Heves, Átány, Tenk és Erdőtelek településről jelentették eddig. Az első szemlék alapján elsősorban a tetőfedések sérülése, cserepek elmozdulása, vakolat lehullás és repedés, illetve kémények ledőlése a jellemző kár.

A kedden 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.