Brutális főzőolaj-hamisítás Tajvanon (+bónusz “így készül” videó)

Tényleg óriási szükség lesz az okos evőpálcikákra, amik felismerik az ételekben a csatornaolajat. Ugyanis mintegy 240 tonna hamisított, rákkeltő, újrahasznosított főzőolaj, úgynevezett “csatornaolaj” került forgalomba Tajvan szigetén, ahol más termékek gyártásához alapanyagként is használták – jelentette a helyi média a hétvégén. Ráadásul az eset nem egyedi…

A konyhai hulladék, sertésbőr és -zsír, valamint bőripari melléktermékek felhasználásával készült áru egy étolajgyártó vállalathoz, a neves kaohsziungi Chang Guannhoz került, amely körülbelül 780 tonna étolaj készítéséhez használta fel. Ebből 22 városban, illetve megyében értékesített élelmiszer-feldolgozóknak, piacoknak, iskoláknak, étkezdéknek.

Csatornaolaj KínaA tajvani kormányzat első embere, Csiang Ji-hua személyesen rendelte el, hogy vonják vissza annak a 235 vállalatnak a termékeit, amelyek élelmiszer- és olajtermékeikhez a kétes eredetű és minőségű alapanyagot használták. Szakértők ugyanis megállapították, hogy a főzőolaj emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Az eddig nyilvánosságra nem hozott nevű, engedélyekkel nem rendelkező, két településen több mint tíz üzemmel rendelkező alapanyag-gyártó egy pingtungi rutinellenőrzés során bukott le. Eddig hat embert vettek őrizetbe, több cég működését felfüggesztették.

A Chang Guann étolajforgalmazó elnöke nyilvánosan bocsánatot kért és tételesen ismertette, hogy tavaly február óta mikor és mennyi olajat vásároltak a pingtungi cégtől.

A kormányzat szóvivője közölte, az ügyben rendkívüli ülést tartottak az egészségügyi, a gazdasági, a környezetvédelmi és a mezőgazdasági tárca vezetői, az illetékes hatóságokat pedig alapos vizsgálatra utasították, a felelősök súlyos büntetésre számíthatnak.

hirdetés

Közben sorra derül ki, hogy mely vállalatok mely termékeihez, így például szárított húsokhoz, vagy húskrémekhez használtak mérgező olajat. Sajtójelentésekből arra lehet következtetni, hogy több száz, vagy akár ezer termékhez használták fel a hamisított olajat.

Csatornaolaj KínaSzakértők becslése szerint a 23 millió tajvani polgárnak körülbelül a feléhez juthatott szennyezett termék, de a fogyasztott mennyiség nem valószínű, hogy egészségkárosodást idézne elő.

A Tajvanon nagy botrányt kavart ügy aggodalmat keltett a hongkongi és a szárazföldi kínai hatóságokban is. Mindkét helyen megkezdték annak kiderítését, hogy került-e, és ha igen, hová és mennyi az egészségre ártalmas termékekből a helyi piacra. A pekingi országos minőségfelügyelet közlése szerint eddig nem találtak valószínűsíthetően szennyezett import tételeket.

A csatornaolaj-biznisz hatalmas bevétellel kecsegtet, így nem csoda, hogy a bűnözők rendszeresen próbálkoznak ilyen tartalmú termékek piacra dobásával.

Erős idegzetű/gyomrú olvasóink az alábbi videóban betekintést nyerhetnek a csatornaolaj-felhasználás bugyraiba (szó szerint).

MTI – energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?