Mi van a tányérban? Megmondja az okos evőpálcika!

Lehet, hogy mégis át kell szoknunk az evőpálcikára? Ha bele akarunk nézni az ételekbe, akkor nem árt, ugyanis az élelmiszerek esetleges szennyezettségét kimutató “okos” evőpálcikákat mutatott be a kínai Google-ként ismert Baidu internetes keresőóriás.

A szenzorokkal működő elemes pálcikák prototípusai a hagyományosakhoz hasonlóan vékonyak és rövid időn belül adatokkal szolgálnak egy termék savasságát (PH-értékét), hőmérsékletét, kalóriatartalmát és az olaj sótartalmát illetően.

Baidu okos evőpálcikákUtóbbi fontos információ annak megállapításához, hogy nem újrahasznosított, rákkeltő étolajat, úgynevezett “csatornaolajat” használtak-e az ételek elkészítéséhez.

A mérési eredményeket a pálcikák végén egy zöld vagy egy piros jelzés mutatja, de szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is közvetíti.

Az okospálcikák (kuajszou) képesek megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetők-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak – hangoztatta Robin Li, a Baidu 46 éves, milliárdos alapítója a cég fejlesztőinek éves találkozóján szerdán Pekingben.

hirdetés

A pálcikáknak egyelőre még nincs áruk és tömegtermelésükre sincsenek még felkészülve.

A SCIO nevű, izraeli fejlesztésű eszköz is információkkal tud szolgálni az ételekről, ráadásul nem szükséges hozzá fizikai kapcsolat.

SCiO - molekuláris érzékelő_dinnyeédesség-mérőA találkozó másik nagy eseménye a BaiduEye nevű szerkezet bemutatása volt, egy, a fejre felhelyezett félkörös pánté, amelynek kis kamráját a fej mozgatásával irányítva lehet a célra irányítani.

Az adott tárgyról vagy minden egyébről az eszköz a kép alapján azonosít, keresi a megfelelő találatokat, majd juttatja a választ a fülünkbe, – igény esetén – a telefonunkra. Egyszerű esetben egy táska vásárlásánál is többletinformációhoz juthatunk általa a gyártótól a különböző minőségi paraméterekig. A benne használatos elemek egyelőre két óráig bírják.

A Baidu vezérigazgatója arra számít, hogy öt éven belül a hang- és képalapú keresések meghaladják majd a szövegeseket. Kínában vannak már olyanok, akik napi 500 hangalapú keresést indítanak.

MTI – energiaoldal.hu

Kapcsolódó cikkek
Törésmentes kijelző lehet az okostelefonok jövője

Ezt állítja az Akron Egyetem egy tudományos csoportja. Sőt azt, hogy a törhetetlen anyag hajlítható, olcsó és ugyanannyira átlátszó, mint Elolvasom

Grafén: egy anyag, ami megváltoztat mindent

Érdemes már ma megismerkedni az anyagok szupermenjével, mert az elkövetkező 20-30 évben gyakran fogunk találkozni vele. Egy szót mondok: grafén Elolvasom

KITT a zsebben: molekuláris érzékelő

Mennyire édes a dinnye? A SCiO "ránézésre" megmondja! Emlékeznek még a Kngiht Rider szuperautójára? Csak bele kellett tenni a tárgyat Elolvasom

Jelzi az okostoll a helyesírási hibát (videó)

A Lerntift nevű, fejlesztés alatt álló okostoll rezgéssel és fényjelzéssel is tudtunkra adja, ha helyesírási hibát vétünk, de emellett még Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?