Mi van a tányérban? Megmondja az okos evőpálcika!

Megosztom
  • 21
  •  
  •  
  •  


Lehet, hogy mégis át kell szoknunk az evőpálcikára? Ha bele akarunk nézni az ételekbe, akkor nem árt, ugyanis az élelmiszerek esetleges szennyezettségét kimutató “okos” evőpálcikákat mutatott be a kínai Google-ként ismert Baidu internetes keresőóriás.

A szenzorokkal működő elemes pálcikák prototípusai a hagyományosakhoz hasonlóan vékonyak és rövid időn belül adatokkal szolgálnak egy termék savasságát (PH-értékét), hőmérsékletét, kalóriatartalmát és az olaj sótartalmát illetően.

Baidu okos evőpálcikákUtóbbi fontos információ annak megállapításához, hogy nem újrahasznosított, rákkeltő étolajat, úgynevezett “csatornaolajat” használtak-e az ételek elkészítéséhez.

A mérési eredményeket a pálcikák végén egy zöld vagy egy piros jelzés mutatja, de szükség esetén egy okostelefonos alkalmazás is közvetíti.

Az okospálcikák (kuajszou) képesek megállapítani, hogy milyen az olaj vagy a víz minősége, hogy más élelmiszerek, például a gyümölcsök ehetők-e még, illetve milyen tápanyagokat tartalmaznak – hangoztatta Robin Li, a Baidu 46 éves, milliárdos alapítója a cég fejlesztőinek éves találkozóján szerdán Pekingben.

hirdetés

A pálcikáknak egyelőre még nincs áruk és tömegtermelésükre sincsenek még felkészülve.

A SCIO nevű, izraeli fejlesztésű eszköz is információkkal tud szolgálni az ételekről, ráadásul nem szükséges hozzá fizikai kapcsolat.

SCiO - molekuláris érzékelő_dinnyeédesség-mérőA találkozó másik nagy eseménye a BaiduEye nevű szerkezet bemutatása volt, egy, a fejre felhelyezett félkörös pánté, amelynek kis kamráját a fej mozgatásával irányítva lehet a célra irányítani.

Az adott tárgyról vagy minden egyébről az eszköz a kép alapján azonosít, keresi a megfelelő találatokat, majd juttatja a választ a fülünkbe, – igény esetén – a telefonunkra. Egyszerű esetben egy táska vásárlásánál is többletinformációhoz juthatunk általa a gyártótól a különböző minőségi paraméterekig. A benne használatos elemek egyelőre két óráig bírják.

A Baidu vezérigazgatója arra számít, hogy öt éven belül a hang- és képalapú keresések meghaladják majd a szövegeseket. Kínában vannak már olyanok, akik napi 500 hangalapú keresést indítanak.

MTI – energiaoldal.huMegosztom
  • 21
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?