Fuzionál a magyar piac két hőszigetelőanyag-gyártója, nincs többé Nikecell

Fuzionál a magyar piac két hőszigetelőanyag-gyártó cége, a főleg poliuretán hőszigetelő habot gyártó Bachl Kft. és a polisztirol habot előállító Nikecell Kft.; az egyesült cég a magyar hőszigetelőanyag-piac 40 százalékát mondhatja magáénak.

Varga András, a Bachl Kft. ügyvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: miután cége megvásárolta a másik társaságot, az egyesült cég Bachl néven működik tovább. A cégvásárlás tavaly tavasszal történt, de a múlt évről még külön-külön mérlegek készülnek, az adminisztratív összeolvadás májusban fejeződik be – tette hozzá az igazgató.

Tájékoztatása szerint az egyesülés utáni saját tőke 1,4 milliárd forint, az idei évre 6,8 milliárd forint árbevételt terveznek.

Az egyesülést segítette, hogy a Schwenk csoport, a Nikecell tulajdonosa eladta valamennyi európai hőszigetelőanyag-gyártó cégét, mivel csak a cement- és a betoniparban tevékenykedik tovább.

A fúzió profiltisztítással jár – mondta az ügyvezető. A továbbiakban csak hőszigetelő habokat állítanak elő, és forgalmaznak. A Nikecell homlokzati hőszigetelő dryyvit rendszerének gyártását is leállítják.

hirdetés

A Bachl 2011-es mérlege – a céginformáció adatai szerint – 3,1 milliárd forint nettó árbevétel mellett 132 millió mérleg szerinti veszteséget mutat. A Nikecell nettó árbevétele 3,9 milliárd, míg a vesztesége 852 millió forint volt.

A múlt év ideiglenes számait ismertetve Varga András a Bachl árbevételét 2,9 milliárd, míg a Nikecellét 3,2 milliárd forintban adta meg. A mérleg szerinti eredmény – ebben a sorrendben – 32 millió, illetve 750 millió forint – tette hozzá az ügyvezető.

A hőszigetelőanyag-piac Magyarországon elvileg hatalmas, hiszen a 4,2 millió lakás 90 százalékát hőszigetelni kell – mondta el Varga András. Ennek a beindulásához viszont lakáspolitikát kellene alkotni – emelte ki, egyben kifogásolta, hogy Magyarországon még mindig enyhék a házakkal szembeni hőszigetelési követelmények. Pedig az EU-ban 2020-tól már csak nagyon alacsony energiaigényű passzívházak épülhetnek – jegyezte meg.

A Bachl 10 éve van jelen Magyarországon. A Nikecell 1968 óta gyárt polisztirol hab hőszigetelést, de sokáig ezt a fűzfői Nitrokémia keretében tette. Az 1995-ös privatizáció után került ki – immár önálló cégként – az állam tulajdonából. Az egyesült cég központja Balatonfűzfőn lesz.

A polisztirol hab a magyar köznyelvben hungarocellként ismert. A poliuretán hab teljesen zárt cellás hőszigetelő, a szivacsra hasonlít. Ez utóbbi hőszigetelő képessége – ugyanolyan vastagságban – duplája a polisztirol habénak, viszont az ára is borsosabb. A polisztirol habot általában falak, míg a poliuretánt tetőterek hőszigetelésére használják.