Ha kigyullad a napelem

Régi téma a napelemek kapcsán, hogy mi történik tűz esetén ha napelem is van a tetőn, illetve kiválthat-e a maga a napelemes rendszer tüzeket. Utóbbi leginkább azért következhet be, mert a rendszer villamos részében bekövetkező rövidzárlat tüzet okozhat, amely könnyen lángba boríthatja az egész tetőszerkezetet. Másrészt ha a tűz már megtörtént (akár teljesen más okból is), akkor a napelemeknél és az összekötő kábelek nappal  feszültség alatt maradnak, ami az oltásnál okozhat gondokat.

Először nézzük, hogy a napelemes rendszer milyen arányban okozhat tüzet, hiszen egyetlen tűzeset is túl sok. A TÜV-höz tartozó Fraunhofer Institute idén összegyűjtötte, hogy Németországban az elmúlt 20 év tűzeseteiből hány esetben volt napelemes rendszer is az épületen, és abból hány alkalommal volt a kiváltó ok a napelemes rendszer maga.

napelemes tűzesetekAhogy a fenti ábrán látszik (forrás: Photon International, 2013. május, 73. oldal), 1,3 millió tűzesetből 390-szer volt napelem is az épületen a tűz idején Németországban. Ezen esetekből pedig 120 olyan tűzeset történt, ahol valóban a napelemes rendszer volt a tűz okozója. A kutatás 2011-ben indult, és még további adatgyűjtés folyik 2014 elejéig, de az arányok várhatóan nagyon nem változnak majd.

Abban a 120 esetben, ahol a tűz kiváltója a napelemes rendszerhez volt köthető, szinte kivétel nélkül kivitelezési hiba miatt következett be. Ilyen hibák voltak például a nem kompatibilis csatlakozók összeerőltetése, vagy gyenge minőségű másolatok használata. MC4 csatlakozók esetén a piacon a termékek legalább fele silányabb minőségű, de jóval olcsóbb kínai “másolata” az eredetileg Multi-Contact gyártású csatlakozóknak – itt pedig egy pontatlan, hibás belső csatlakozás könnyen ív kialakulásához vezethet, aminek több ezer fokos hője pedig gyorsan tüzet tud okozni. (tényleg zárójelben: nálunk valószínűleg jóval nagyobb az aránya MC4 csatlakozók között a kínai hamisítványoknak, mint Németországban – általában “MC4 kompatibilis” jelzéssel árulják ezeket.)

További, többször előfordult kivitelezési hiba volt még, ahol a tűz köthető volt a napelemes rendszerhez, hogy pl. nem időjárás-álló solar kábeleket használtak, hanem olcsó, “mezei”, azaz beltéri kábelköpenyű vezetékkel építették ki a DC oldali rendszert – aminek szigetelése az évek során elporladt a napsütés és az időjárás hatásai miatt, a szigeteletlen vezeték pedig zárlatot okozott. A kábelekkel másik “gyakori” hiba volt még pl. fémtetőn a lemeznél, éleknél a védetlen kábelbevezetés, ami miatt elnyíródhat még a solar kábelek szigetelése is, főleg ha a szél mozgatni tudja a kábelt.

kép: Csabicsekk/indafoto

kép: Csabicsekk/indafoto

hirdetés

Ha visszatérünk az arányokra: egy a tízezerből nem egy jelentős arány – de természetesen senkit se nyugtat meg, ha az ő háza az egyik a nagyon kevésből. Arról nem is beszélve, hogy ha emberélet is veszélybe kerülhet, akkor elfogadhatatlan akár egy eset is – emiatt fontos, hogy PV szakma és a gyártók foglalkozzanak a tűzvédelem, tűzmegelőzés és kárelhárítás kérdéseivel.

Itt a legnagyobb feladat a tűz megelőzése, és hogy az oltás során milyen lehetőségek vannak arra, hogy a tűzoltók biztonságosan tudjanak oltani, ha esetleg ég a háztető. Erre ma már több megoldás is körvonalazódik, de még nincs szabványosított megoldás.

A panelszinten történő teljes megszakítás lehet a megoldás, de ez tűnik a legnehezebbnek. Főleg a meglévő kábelekkel, azaz ami nem jelent új vezérlő-megszakító kábelek kihelyezését, hiszen az jelentősen drágítja a kivitelezést. Azonban ma már megjelentek az első olyan napelemes csatlakozó dobozok (junction box típusok), melyek már a DC kábelen képesek jelet venni a megszakításra, és az egyes napelemeket képesek kilépő-feszültség és árammentes állapotba zárni. Ilyen például a Radox új megoldása, az alábbi képen, de számos másik gyártó is dolgozik a megoldásokon.

Radox_SolarBox_HM_Blue-SafetyEgyelőre ezek a megoldások még igen drágák, és nagyon újak, igazán most folynak az első gyakorlati tesztek – amik napelemek esetén évekig tarthatnak.

Mindenesetre biztató, hogy látszik már megoldás, és annak iránya. Két folyamat is várható ezekkel kapcsolatban: egyrészt az egyes országok szabályozási, szabványosítási iránya – itt főleg Németországra és az USA-ra érdemes figyelni, hiszen itt van már elég tapasztalat (akár tűzoltói szinten is), és technológia is általában ide kötődik. Másik pedig hogy a napelem gyártók is várhatóan elkezdik majd beépíteni ezeket a megoldásokat – ezt pedig a piac is kikényszerítheti, de ennek biztosan feltétele az egyszerű és költségében még racionális technológia megoldás. Jelenleg úgy tűnik, mindkét irányba van haladás – így még ha kicsi is a veszély aránya, azt a kicsit is kezelni lehet majd hamarosan.

forrás: napelemek.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?