Leállhat Magyarország legmodernebb erőműve

Akár már a héten, de a karácsonyi időszak előtt biztosan megszületik a gönyűi erőmű bezárásáról szóló döntés az E.ON-nál – értesült az EnergiaFocus.hu. Nem ez azonban az egyetlen erőmű, amelynek a lezárásáról most határoz majd a német társaság vezetése.
Rövid időn belül leállhat Magyarország legmodernebb erőművi blokkja, a gönyűi. Úgy tudjuk, az E.ON németországi vezetése erről már a héten, de még mindenképpen az ünnepi időszak előtt döntést hoz.

kép: eon-hungaria.com

kép: eon-hungaria.com

A 2011-ben átadott, 433 megawatt kapacitású gönyűi erőmű beindítása óta nem sok hasznot termelt a tulajdonos számára, ugyanis rendkívül alacsony kihasználtság mellett üzemelt folyamatosan. Idén a korábbi hírek szerint mindössze 8 százalékos volt a blokk kihasználtsága.

Ennek oka az alacsony nagykereskedelmi áramár, amely egész Európára jellemző. Emiatt ugyanis a viszonylag drága gázból előállított villamos energiát csupán olcsón lehet értékesíteni. Így Magyarországon a hazai gáztüzelésű erőműveket mostanra gyakorlatilag teljesen kiszorította az import, amely több mint harmadát fedezi jelenleg a magyarországi igényeknek.

A jelenség azonban nem csak nálunk érezteti hatását, hiszen Szlovákiában a gönyűi erőmű „kisöccsét”, a malzenicei blokkot az ősz folyamán már leállította az E.ON. Ez az egység egyébként minden paraméterében egyezik a gönyűivel, ám az alacsony kihasználtság miatt ez is veszteségesen üzemelt.

Az egész erőmű hatásfoka meghaladja az 59 százalékot, ami csaknem világrekord. A nagy hatásfokot az erőmű alapvetően a gázturbina égőterében kialakuló 1300-1400 Celsius-fok hőmérsékletű és kb. 30 bar nyomású földgáz-levegő keveréknek köszönheti. Ez a nagyhőmérsékletű gázkeverék meghajtja a gázturbina forgó lapátjait, miközben a hőmérséklete és a nyomása drasztikusan lecsökken.

hirdetés

A gázturbinát elhagyva kb. 600 Celsius-fok hőmérsékleten lép be a hőhasznosító kazánba, ahol a maradék, de még tetemes hőenergiájával gőzt fejleszt. Ez meghajtja a gőzturbina forgó lapátjait, majd a vákuum-terű kondenzátorba áramlik, ahol a hűtővíz hatására lecsapódik. A keletkezett vizet szivattyúk nyomják vissza a hőhasznosító kazánba. Közben a hőhasznosító kazánt elhagyó kb. 85 Celsius-fokos füstgáz a kéményen át a szabadba távozik. Gönyűn az áramtermelő generátor tengelyének egyik végét a gázturbina, a másik végét pedig a gőzturbina hajtja meg.

forrás: eon-hungaria.com

Márpedig az északi szomszédunknál meghozott döntés nagy valószínűséggel példaként szolgál majd a német tulajdonosnál a magyarországi ügyben. (A Wall Street Journal nyár végén egyébként arról is beszámolt, hogy az E.ON vezetésében felmerült annak lehetősége, hogy a malzenicei blokkot leszerelik, és Törökországba szállítják, ahol nagyobb energiaigény mellett megtérülhetne a beruházás, ám erre vonatkozóan konkrét szándék még nem került napvilágra.)

Az E.ON igazgatói ugyanakkor nem csak közép-európai, hanem németországi erőművekről is döntést hoznak következő ülésükön. A Bloomberg hírügynökség november végén úgy értesült, hogy a német energiaszolgáltató két ottani gáztüzelésű erőművét is bezárná. Az egyik ezek közül a Staudinger-4, a másik pedig az Irsching-3 jelzésű blokk, előbbi 622, utóbbi pedig 415 megawatt kapacitás kiesését jelenti majd.

Az E.ON-nak egyébként nem a gönyűi lesz az első erőműve, amelyet rövid idő alatt bezár Magyarországon. Mint azt korábban megírtuk, a társaság már a fűtési szezon eleje óta „tartósan szünetelteti” a nyíregyházi és a debreceni kombinált ciklusú blokkjainak a működését.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?