Halálbiztos… 10-ből 10 CO-érzékelőt tiltottak be!

Ha alábbiak közül vásárolt, kezdhet aggódni! Sikerült felülmúlni a korábbi botrányos eredményt a szénmonoxid-érzékelők újabb ellenőrzésekor. Akkor tízből mindössze egy ment át sikeresen a vizsgálaton, ezúttal viszont egy sem…

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ismételten vizsgálta a kereskedelmi forgalomban kapható szénmonoxid érzékelők megfelelőségét. Ennek keretében 10-féle termék mintavételezésre került sor. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy

a 10-féle (8 elemes és 2 hálózati feszültségről működő) riasztó egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, a megadott időn belül nem jeleztek.

A szénmonoxid érzékelőknek minden esetben fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználókat arra, ha a levegőbe kerülő szénmonoxid koncentrációja eléri a vonatkozó szabványban meghatározott értékhatárt. Az érzékelőknek már alacsonyabb szénmonoxid koncentráció esetén is jeleznie kell, magasabb koncentráció esetén viszont a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett a az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen.

A most elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban megállapítást nyert, hogy a mintavételezett riasztók egyike sem felelt meg a vonatkozó szabvány követelményeinek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, megadott időn belül nem jeleztek.

Tovább súlyosítja a helyzetet az a tény, hogy 6-féle (5 elemes és 1 hálózati feszültségről működő) készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmilyen jelzést.

A bevizsgálást követő kockázatértékelés és a vonatkozó szakvélemény megállapította, hogy a termékek mérgezés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelentenek a felhasználókra nézve. A piacfelügyeleti eljárások jelenleg folyamatban vannak, azonban a fogyasztóvédelmi felügyelőségek – az ügydöntő határozatok meghozataláig – a termékek további forgalmazását megtiltották.

Az érintett termékek a következők:

Márka: Mentavill (elemes)

Azonosító jelölés: COE-168; 500002

01_MENTAVILL_COE-168_CO-érzékelő_elemes

Márka: CO-TECHNIK (elemes)

Azonosító jelölés: FXC040

02_CO-TECHNIK_FXC040_CO-érzékelő_elemes_1

Márka: everest (elemes)

Azonosító jelölés: ECO-01W

03_everest_ECO-01W_CO-érzékelő_elemes_1

Márka: – (hálózati)

Azonosító jelölés: KJGE01

04_KJGE01_CO-érzékelő_hálózati_2

Márka: HOME SENTINEL (elemes)

hirdetés

Azonosító jelölés: HS-C686L

05_HOME_SENTINEL_HS-C686L_CO-érzékelő_elemes

Márka: everest (elemes)

Azonosító jelölés: ECO-04

06_everest_ECO-04_CO-érzékelő_elemes_1

Márka: Global (csomagoláson); Jabo (terméken) (elemes)

Azonosító jelölés: JB-C06

07_Global-Jabo_JB-C06_CO-érzékelő_elemes

Márka: SOMOGYI ELEKTRONIC / home by somogyi (elemes)

Azonosító jelölés: COG 02

08_SOMOGYI_COG_02_CO-érzékelő_hálózati

Márka: SOMOGYI ELEKTRONIC / home by somogyi (elemes)

Azonosító jelölés: CO 07 LCD

09_SOMOGYI_CO_07_LCD_CO-érzékelő_elemes Márka: Qlight (csomagoláson) (elemes)

Azonosító jelölés: 3BC004

10_Qlight_3BC004_CO-érzékelő_elemes

A terméklista letölthető pdf formátumban innen.

forrás: nfh.hu

 

Vélemény, hozzászólás?