Hárfaforradalom Magyarországról?

Több mint 200 éve változatlan a hárfák mechanikája, egy magyar találmány most mindent megváltoztathat…

A hagyományos koncerthárfa bonyolult mechanikus szerkezetekkel kapcsolja össze a hangszer pedáljait a hangszer tetején található félhangot állító villákkal.

A jelenlegi hangszergyártók nem vállalkoznak hidraulikus működésű pedálhárfa gyártására annak költségvonzata, összetettsége és konstrukciós kihívásai miatt. A most megálmodott alkotás különlegessége, hogy egy több mint 200 éve alkalmazott hárfamechanikát váltunk ki.

A világ egyik legősibb hangszerének, a hárfának első prototípusa 5000 évvel ezelőtt készülhetett. Ekkoriban a hárfák a vadászíj hasonlatosságára készülhettek az ókori egyiptomi sírok falán felfedezhető ábrázolások tanúbizonysága szerint.

hirdetés

Ahogy a zene fejlődött úgy a hárfának is szüksége volt arra, hogy megtartsa népszerűségét és továbblépjen. Be kellett következnie a változtatásnak, hogy a hangszeren valamennyi hangnemben játszani lehessen. Ezen igénynek eleget téve Sebastian Erard 1810-ben megszerezte a kettős működésű pedálhárfa szabadalmát.

Erard áttervezte az egyszeres működésű mechanizmust, kiváltva a tapintót két darab kétágú villás koronggal. Ezáltal egy húrra két korong jutott és képes volt fél hanggal lejjebb és feljebb is menni a húron a hozzá tartozó pedál állásának megfelelően.

A hidraulikus pedálhárfa pedig már a 21. század hangszere! További részletek a közelmúltban megjelent A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban.

innoexpo.hu

Kapcsolódó cikkek
Magyar találmány oldahatja meg az energiatárolás problémáját

Aranyérmes magyar kémiai találmánnyal lehet tárolható a zöldenergia, egy másik találmány az ivóvíz tisztaságát méri rendkívül egyszerűen - számolt be Elolvasom

Világhírű magyar madárcsont-autó

Az elmúlt években több magyar formatervező is be tudott futni az autóiparban. A friss diplomás Révész Richárd igyekszik a nyomukba Elolvasom

Foci, Fradi, csodaszer… Magyar garázsvállalkozásból érkezik a szupererős biofertőtlenítő

Csodagyerekként tartották számon, és a Fradi játékosa lett olyan sztárok idejében, mint Albert Flórián, Nyilasi Tibor, vagy Varga Zoltán. Mégsem Elolvasom

Magyar biofertőtlenítő is elbánik a szuperbaktériummal!

A magyar sajtó is felkapta a hírt, hogy egy ausztrál startup olyan anyagot fejlesztett ki, amely a számos halálesetet okozó Staphylococcus Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?