Háromszoros áron adták az áramot – Botrány a szlovák árampiacon

Óriási, mintegy 10 millió eurós ( mintegy 2,9 milliárd forintos) büntetést kapott a cseh hátterű Energetické centrum alternatív energiaszolgáltató, miután a fogyasztóvédelem kirívó szabálytalanságokat állapított megacégnél.

hirdetés

A Szlovák Árszabályozási Hivatal (URSO) elmarasztalta a cseh hátterű Energetické centrum alternatív energiaszolgáltatót, amely így óriási, akár 10 millió eurós büntetést is fizethet, ráadásul tömeges fogyasztói perekre is számítania kell – írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap. A lap értesülései szerint a 130 ezer ügyféllel rendelkező társaság az agresszív ügyféltoborzásáról és a hatalmas késésekkel megtérített túlfizetésekről vált ismertté.

Szlovák zászlóJó hír a fogyasztók számára, hogy az állam jóváhagyta a társaság ellen indítandó tömeges kártérítési pert, így az energiaszolgáltató pórul járt ügyfeleit is kárpótolhatják. Az Energetické Centrum új vezetése máris jelezte, szeretne peren kívül megegyezni. A vállalattal szemben már korábban is csaknem 600 panasz érkezett az árszabályozási hivatalhoz, a panaszok alapján indított ellenőrzés pedig széles körű törvénysértésekre derített fényt. A legsúlyosabbnak ezek közül a helytelen számlázás számít, amikor az Árszabályozási Hivatal által elfogadott fix árnál akár 300 százalékkal is többet kért az ügyfelektől.

A cég tavaly nyáron lépett be a szlovák árampiacra, de a tervek szerint gázszolgáltatást is végzett volna. A Szlovákia mellett Csehországban és Lengyelországban is szolgáltató cég a hatóságilag megszabott egyetemes tarifákhoz képest – az energiadíjból – 4, 6, illetve 8 százalékos engedménnyel csábította az ügyfeleket.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?