Hasznos és veszélyes globális felmelegedés

A globális éghajlatváltozás jelentősen megváltoztathatja a bolygónkat. Egyes szakemberek szerint, ez már néhány évtized múlva bekövetkezik, mások több 100 évet mondanak. Egy azonban biztos: a globális felmelegedés már elkezdődött és megállítani nem lehet. De mit hoz vajon az emberiségnek: hasznot vagy problémákat?

A globális felmelegedésért az embert csak részben terheli a felelősség: nagy városok építésével melegíti az atmoszférát. Ez azonban nem a legfontosabb tényező. A bolygónknak megvannak a maga hűtési és felmelegedési ciklusai. Az emberek csupán felgyorsítják ezeket a folyamatokat – magyarázza a Természetvédelmi Világalap (WWF) klimatizációs programjáért felelős csoport vezetője, Alekszej Kokorin:
A természetes éghajlatváltozást a 60-70 évenként bekövetkező óceáni ciklusok határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező két évtizedben nem feltétlenül lesz melegebb az előzőeknél, akár még hidegebb is lehet. Az azt követő évtizedben azonban jóval melegebbre lehet számítani. Ez nem egy egyszerű lineáris növekedés – ez egy hullámzó folyamat.

Grönland. kép: panniporter/indafoto.hu

Grönland. kép: panniporter/indafoto.hu

Az elkövetkezendő néhány évben is már aligha örvendeztet meg bennünket az időjárás: szokatlan fagyok és aszályok, tájfunok és árvizek egyre gyakrabban várhatóak. Az éghajlat egyensúlya felborult. Ázsiában a gleccserek olvadása szárazságot ígér. Az északi országok lakóinak azonban az olvadás a hasznára válhat – állítja a Nemzetközi Energia Fejlesztési Központ stratégiai tervezési osztályának igazgatója, Vlagyimir Berdin:

hirdetés

Oroszország szempontjából, például, az északi-tengeri hajózási útvonalon a hajózási időszak növekedéséről beszélhetünk. A növények vegetatív időszaka is növekedni fog, ez pedig pozitív a mezőgazdaság számára. Ezen kívül csökken a fűtési szezon is, és ezzel együtt a tüzelőanyag mennyisége.

Északon valóban melegebb lesz. A szakemberek megjegyezték, hogy a tundra délebbi szélességén a fák már most akklimatizálódtak a körülményekhez. Ugyanakkor a felmelegedés nem kevés kellemetlenséget fog okozni az emberiségnek – állítja Alekszej Kokorin:

A globális felmelegedés nem csupán a hőmérséklet növekedéssel jár, hanem a tengerszint emelkedésével is. Az, hogy a tengerszint egy méterrel meg fog emelkedni – már elkerülhetetlen. Értelemszerűen ez különösen az ázsiai part menti nagyvárosokat és a kisebb szigetállamokat, mint például a Maldív-szigetek, fenyegeti.

Ha a tél Oroszországban és Kanadában melegebb lesz, akkor lehet, hogy száz év múlva megnyílnak az északi tengeri utak, és nem csak Oroszország partjainál, hanem az egész észak-nyugati útvonalon: Kanada és Grönland partjaitól a Bering-szoroson keresztül ázsiai országainak partjaihoz. Délen azonban pont fordított lesz a helyzet, egyre hidegebb lesz. A szakemberek emlékeztetnek, hogy az Antarktiszon a jég egyre nő. Ez pedig szintén törvényszerű folyamat.

Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?