Háztartási készülékek ápolása 2. rész

A konyhai munkát megkönnyítő kisgépek közül általánosnak mondhatók a különféle mixerek, szeletelők, elektromos kések. Ezek szinte naponta vannak használatban, ám ezt követően a tisztításukra nem mindenkor fordítunk elég figyelmet. Ám, hogy elkerüljük az idő előtti javíttatásukat, vagy üzemképtelenségüket, ajánlatos jobban odafigyelni a tisztogatásukra és kisebb, házilag is megoldható karbantartásukra.

A mixerek és egyéb motoros meghajtású készülékekre csatlakoztatható kiegészítők kényesek a használat utáni alapos tisztán tartásukra. A tessék-lássék elmosásuk után azonban fokozatosan maradnak a forgó késes fejek alatt és a többnyire bajonettzáras csatlakozó elemek peremén szennyes lerakódások. Ezek pedig egyre híznak és nehezítik a különféle fejek megfelelően szoros, ám szilárd csatlakoztatását, azaz a kapcsolatot a két egység között. Így a tartozékok felillesztése után a masszív szennyeződések miatt egyre nehezebb a rögzítésük, aminek két következménye lehet: a rögzítő körmök vége, vagy annak jó része –ezek általában műanyag házból kiálló és összekapcsolódó részek – letörik.

botmixer kés pengeA folyamat pedig ezután csak rosszabbodik, végül a két egység kapcsolata nem lesz kellően rögzíthető. A hiba pedig ilyen esetekben már csak házcserével – ha ez egyáltalán lehetséges – hozható helyre. Ez viszont elkerülhető, ha időben észrevesszük a barnás lerakódásokat és még idejében eltávolítjuk. Ehhez csupán forró víz, használt fogkefe és jó zsíroldószer kell. A forró víz fellazítja az általában zsíros lerakódásokat a körmök végéről és oldalairól, amit a zsíroldós fogkefe erős szálaival már viszonylag könnyű eltávolítani. Ha makacsabbak az ilyen lerakódások, akkor fa hústű laposra vágott végével ajánlott a tisztítás, amit teljes és alapos átmosással ajánlott befejezni.

hirdetés

Botmixer késekA tartozékok forgókéses feje alatt is kialakulnak ilyen lerakódások, amik viszont sokszor a tengely forgását is akadályozzák. Oka ugyancsak a figyelmetlen tisztítás, ami után az ott maradt szennyeződés az egyébként önkenő csapágyazás és a tengely közé is beszivároghat. Legközelebb már szétkenődik a hézagban, a tengely pedig egyre nehezebben fog forogni. Ez megterheli a meghajtómotort és egy hosszabb használati szünet után akár még a gyengébb motorokat is leégethetik. Ezért pl. a botmixerek és hasonló késes tartozékok forgófej alatti részét különös gonddal kell a rátapadt különféle anyagmaradékoktól  letisztítani.

Botmixer-MotorA forró vizes áztatás és zsíroldószeres fellazításuk után még a beszáradt és makacs szennyezőanyag maradékok is könnyen letakaríthatók egy kis kefével, vagy fapálca végével. A teljes átmosásukat követően azonban már eleve minden használat után sokkal figyelmesebben ajánlott még frissiben letisztítani a tartozékok munkavégző fejét. Ezzel megelőzhetők a pepecselő utótisztogatások és mindig használatra készek lesznek e hasznos kis gépek tartozékai is.

A motoros kenyérszeletelők meghajtása látszólag jól védett a, morzsa darabkáktól, ám ez általában csak látszat. Az alternáló kés pár mellett ugyanis idővel akadálytalanul bejutnak a mechanikus részekbe és ott a kenőanyagba ágyazódva erősen koptatják azok felületét. Ráadásul e részekhez nem is olyan könnyű hozzá férni.

Elektromos kés

A motort és az alternáló áttételt rejtő műanyag házat többnyire speciális csavarokkal fogatták egybe. Van olyan csavar, amelyik hornyolt, ám a közepén kiemelkedő csapocska van, másoknak pedig belső kulcsnyílású a fejük, de ezeknek is van kiemelkedő csapocskájuk. Az előző csavarhoz egy felréselt lapos csavarhúzót kell készíteni. Ezt egy vékony kis vágókoronggal könnyű kialakítani, míg a másik csavarnál csak a csapját kell kis köszörűfejjel lekoptatni és máris kihajthatók az ilyen cseles kis csavarok.

Ha a motorházat sikerült szétcsavarozni, akkor már hozzá férhetővé válik a motor kommutátora és alternáló áttételműve. A motoron denaturált szeszes vattatamponnal lehet a szénkefe lerakódását lemosni, az alternálóművet pedig előbb benzines tamponnal kell a morzsás kenőanyagtól megszabadítani. Ezután lítiumos zsírral bőségesen újból bekenhető és eredményként azonnal csendesebb lesz az egész hajtómű hangja. Ráadásul a késmozgató kar kopása is minimálisra csökkenthető, ezáltal a hosszabb ideig lehet majd használni.

forrás: furdancs.blog.hu