Háztartási készülékek ápolása

A háztartásokban számos kis készülék van, amelyek túl a napi használaton időnkénti ápolást és karbantartást igényelnének. Ám a napi teendők mellett ezeket gyakran már csak akkor végezzük el, ha akadozik a működésük. A szörcsögő kávé-, vagy a csak gőzt fúvó teafőzők, égett szagot árasztó  kenyérpirítók, vagy a ráégett maradékoktól szennyezett gofri-, vagy szendvicssütők azonban sok bosszúságot okoznak, ha rendszeresen nem lesznek letisztítva. A megfelelő működésükhöz ugyanis szinte csak ez szükséges és ezzel a használhatóságuk is meghosszabbítható.

kép: baowah/indafoto.hu

kép: baowah/indafoto.hu

A kávéfőzők gyakori „betegsége” a vízkövesedés.

Ha a forró víz útját lecsökkenti a vízkő, egy idő múlva már csak méregerős és kis adag főzetet csorgatnak a kiöntőbe.

Ilyenkor jön el az ecetsavas kezelés ideje. A víztartályba 20 %-os ételecetet, vagy citromsavat kell tölteni, majd a főző bekapcsolásával át kell mosatni a kiömlő csővezetékét.

A műveletet általában addig kell friss savval megismételni, amíg a főzőből tiszta folyadék nem távozik. A szer maradékát pedig  többször tiszta vízzel átmosva lehet eltávolítani.

Ezt addig kell ismételni, míg a kifolyt víz nem lesz savanyú ízű.

Ez vonatkozik a pumpás kávéfőzőkre is, amelyek azonban sokkal kényesebbek a vízkövesedésre, különösen a vízpumpájuk „allergiás” az ilyen lerakódásokra. Ám ezeknél nem árt vigyázni, mert a vízkőmentesítésükhöz esetleg a használati útmutatóban meghatározott szerek használhatók.

hirdetés

A tisztítás folyamata azonban hasonló az előzőkkel.

A kávéfőzőknél azonban nem árt a kávétartó szűrök apró lyukait is kitisztítani. Az előre őrölt kávék ugyanis finom port is tartalmaznak, amelyek főzés közben lerakódnak e kis lyukakba és főzés közben ez is fékezi a forró víz átáramlását. Ezt előbb áztatással célszerű fellazítani, majd fa fogvájóval kitisztíthatók a szűrők lyukai. Vigyázat, az acéltű esetleg kitágítja a sokszor apró lyukakat, ami nem megengedett. Ezt nemcsak a kávétartály alján levő szűrőnél kell elvégezni, hanem a főzők felső szűrőjénél is.

kép: elpe/indafoto.hu

kép: elpe/indafoto.hu

Némely típuson ezt a szűrőt csak a tömítőgyűrű, másokon pedig még egy csavar is rögzíti. Felette pedig néha vízkő galacsinok is találhatók, amelyek nem oldódtak fel a vízkőmentesítéskor. A tömítőgyűrűkre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani, mert bár ezek már hőálló anyagból készülnek, viszont a felületüket kikezdhetik az alászorult kávészemcsék. A sérült felületűeket pedig jobb kicserélni, mert különben nem zárnak megfelelően és oldalra fognak „kifújni” a főző használata közben. Ez vonatkozik a víztartályt lezáró menetes fedél tömítésére is, amelyet meg a tartály rücskös pereme gyötörhet meg. Ezeket a műveleteket általában havonta célszerű elvégezni és akkor folyamatos használat mellett sem lesznek gondjaink a kávéfőzéssel.

A különféle szeletsütőknél alapvetően fontos a letapadást gátló felületek tisztán tartása. Ezt erős zsíroldó mosogatószeres leáztatással és kíméletes letörléssel, majd szárazra törléssel lehet elvégezni, mégpedig közvetlenül a használatuk után. Az esetleg rátapadt anyagrészeket tilos dörzsszivaccsal, vagy erős súroló-, netán marószeres súroló szerrel dörzsölni, mert sérülhet a sütőfelület különleges bevonata. A letisztításhoz tömörebb szivacsot, mosogatószert és bő meleg vizet célszerű használni. A tisztítást a külső felületeken is el kell végezni. A tisztítás után pedig azonnal szárazra kell törölni minden felületet.

kép: choltschy/indafoto.hu

kép: choltschy/indafoto.hu

A kenyérpirítók ugyan nem bonyolult szerkezetek, ám ezek is gyakoribb tisztogatást igényelnek. No, nem a morzsagyűjtő tálca rendszeres ürítésére kell csak gondolni, hanem a fűtőszálakra óhatatlanul feltapadt morzsaszemcsék letakarítására. Ez akár egy hosszú szőrű sörte ecsettel is könnyen elvégezhető. A fogókosár oldalait lenyomva már elég kényelmesen hozzá férhetők a fűtőszálak, alulról pedig a morzsatálca felől benyúlva lehet eltávolítani az apró morzsaszemetet, amely különben használat közben kellemetlen, égett szagot árasztana. Az ilyen tisztítás után a pirított- és nem a szénné égett kenyér illatát erezni a használatakor, ami már ezért is megéri e csekély gondozást.

forrás: furdancs.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?