Hibrid Subaruk jönnek (videó)

Már évek óta ígérgetik, de úgy néz ki, hamarosan megérkezik a Subaru első hibrid meghajtású modellje.

subaru-xv-crosstrek-hybrid

A jövő heti New York-i Autószalonon mutatja be a Subaru az XV hibrid változatát. Egyelőre csak fotókat és egy videót közölt az autóról, de sokan szinte biztosra veszik, hogy az egyik benzines boxermotor kerül az autóba, ez ugyanis jobban megfelel a hibridhajtás számára mint egy dízelmotor, ráadásul a legfontosabb piacnak számító Egyesült Államokban a mai napig nem túl népszerűek a dízelmotoros személyautók.

Subaru_XV_Crosstrek_Hybrid1

Hamarosan többet is megtudunk a műszaki részletekről, de nagy valószínűséggel a hibridek piacán világelsőnek számító és egyben 16%-nyi Subaru részvényt is birtokló Toyota technológiája rejtőzik az XV Crosstrek Hybrid lemezei alatt.

Még nem ismert, hogy a hibrid hajtásláncot miként illesztette összkerékhajtású filozófiájába a Subaru. A korábbi találgatások szerint a mérnökök vagy úgy oldják meg a problémát, hogy az elektromotor a hátsó kerekeket, a hagyományos benzines blokk pedig az elsőket hajtaná, ezzel viszont le kellene mondani eddig használt legendás hajtásláncukról. Nem kizárt az sem, hogy egyetlen elektromotorral kiegészítve, megmarad a jelenlegi hajtás. Megoldás lehet továbbá, ha benzines generátorral táplált elektromotorok kerülnek mindkét tengelyre, ez azonban drága és súlykérdéseket is felvetne.

Subaru-Viziv-Concept

hirdetés

A fentieknek némiképp ellent mond a nem rég bemutatott, a korábbi Hybrid Tourer Concepten alapuló Viziv Concept hajtáslánca, amelynél a kerekeket a Subaru kétliteres, dízel boxermotorja mozgatja fokozatmentes CVT sebességváltón keresztül, egy villanymotorral kiegészítve. A hátsókat viszont kizárólag két elektromotor forgatja meg, ezzel jelentős helyet tudtak felszabadítani az utastérben, nincs szükség ugyanis kardántengelyre, ami hátravinné a hajtást. Számos hibrid autó megoldáshoz hasonlóan, kis sebességnél lehetséges kizárólag elektromos módban haladni.

Hybrid Tourer Concept ① 2.0 direkt befecskendezéses turbo benzinmotor   ② Generátor/villanymotor ③ Sebességváltó④ Kardántengely   ⑤ Hátsó motor    ⑥ Lithium-ion akkumulátor

Hybrid Tourer Concept
① 2.0 direkt befecskendezéses turbo benzinmotor ② Generátor/villanymotor
③ Sebességváltó ④ Kardántengely ⑤ Hátsó villanymotor ⑥ Lítium-ion akkumulátor

Ilyenkor csak a villanymotor hajt, de amennyiben összkerékhajtásra, vagy nagyobb teljesítményre van szükség,  mindkét erőforrás bekapcsolódik a hajtásba.

Subaru WRX Concept

A korábban 2011-re ígért hibrid Imprezza terve is újra előkerült. A rendkívül látványos, szintén New Yorkban bemutatkozó WRX Concept tanulmányon alapuló új modell állítólag már tényleg hibridként érkezik.

Subaru WRX Concept1

Subaru WRX Concept2

Vélemény, hozzászólás?