Hogyan hat az emberekre az ingázás?

A Ford vállalat kutatása során az európai dolgozók napi munkába járással kapcsolatos attitűdjét vizsgálták. A felmérésben hat európai nagyvárosban (London, Barcelona, Berlin, Madrid, Párizs, Róma) élő, 5500 fő, rendszeresen ingázó személy válaszainak elemezése alapján megállapították, hogy a csúcsforgalomban történő, napi bejutás a munkahelyre fokozott stresszel jár.

A megkérdezett polgárok válaszai alapján kiderült, hogy legnagyobb mértékben a londoni lakosok elégedetlenek a munkába jutás körülményeivel, 80 %-uk havonta legalább egyszer elkésik a munkahelyéről. Véleményük szerint a napi munkába járás nagyobb stresszel jár, mint egy fogorvosi kezelés. Nem véletlen, hogy az utóbbi tíz évben megduplázódott azon londoniak száma, akik kerékpárral járnak dolgozni.

Dugo Budapest

Hasonló a többi európai nagyvárosi polgár ingázással kapcsolatos attitűdje is. A római bejárók szerint az ingázás nagyobb stressz vált ki belőlük, mint egy költözködés, de az ingázók valamennyi nagyvárosban egyetértettek abban, hogy a munkahelyre eljutás nagyobb fokú stresszt okoz az embereknek, mint maga a munkájuk. Általánosságban minden harmadik személy úgy érezte, hogy az ingázás kifejezetten kimeríti őket, és minden negyedik válaszadó egyetértett abban, hogy a közlekedés egyre kiszámíthatatlanabb.

hirdetés

A Ford alelnöke, Andreas Ostendorf is megszólalt a kutatás eredményeinek kapcsán: szerinte sokan úgy élik meg, mintha az egész napjukat elvenné az utazás, pedig még be sem tették a lábukat a munkahelyükre. Az  alelnök kiemelte, hogy a városok népességének növekedésével párhuzamosan szükség van a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére is. A megoldások körét szélesíteni kell, az új utak, vasutak, parkolók és gyalogos utak  építése mellett teret kell adni az új fejlesztéseknek, mint például az automata járművek, vagy a gépjárművezetőknek nagyobb élményt és komfortot biztosító, járműbe építhető segítőrendszerek. A mobilitás biztosítása csak együttműködésre és az összehangolt innovációkra alapozva valósítható meg.

Forrás: Rebecca Smith: Is commuting more stressful than going to the dentist? in Surreal Business 2015.

Fordította Recsákné Mazányi Judit nkh.gov.hu

Vélemény, hozzászólás?