Hogyan lehetsz hulladékból milliárdos?

A Terracyckle közreműködésével már a magyarországi Kraftnál is kapcsolódni lehet csokoládépapír újrahasznosítási programhoz (Milka Csokoládé Brigád). A lényeg, hogy gyűjtsd össze, küldd vissza a cég pénzén a csomagolást, hogy az majd terméket gyártson belőle. A folyamat az upcycling. Az üzleti modellból milliárdokat csinált a kitaláló, Tom Szaky.

A TerraCycle-t 2001-ben alapította a magyar származású Tom Szaky, az akkor húszéves gólya a Princetoni Egyetemről. Kezdetben szerves trágyát állítottak elő folyékony gilisztaürülékből, amit azután használt üdítős palackokba töltöttek. A TerraCycle azóta a világ egyik leggyorsabban növekvő zöld vállalatává fejlődött (történet itt).

Napjainban az összegyűjtött hulladékot már különböző trendi termékekké alakítja, elsőként tollakat, gyerek hátitáskát, később a mobiltelefon és laptop tartóktól kezdve a postaládáig rengeteg hasznos terméket alkottak belőlük, ezzel jelentősen csökkentve a vállalatok hulladéktermelését.

hirdetés

Többek között a Mars, Capri Sun és Honest Kids társult a TerraCycle újrahasznosító vállalattal, hogy megfizethető és jó minőségű fogyasztási cikkeket gyártsanak a termékek csomagolóanyagainak felhasználásával. A hulladékból készülő termékek listája igen hosszú, a több mint 20 országban, 20 millió ember részvételével összegyűjtött sokmilliárd egység szemét feldolgozásával a TerraCycle több mint 1500 különböző terméket hozott létre eddig. A termékek olyan nagy amerikai áruházláncokban kaphatók, mint a Walmart vagy a legnagyobb biotermékeket árusító bolthálózat, a Whole Foods Market.

A Terracyckle profitorientált, de social bussiness alapon működik. A leendő nyereség az újrahasznosított csomagolóanyagokból készített különböző műanyag használati tárgyak értékesítése után keletkezik. A kezdeményezés mindenkinek jó. A Kraftnak és a többi vállalatnak nem kell annyi adót fizetnie, a Terracyckle megél belőle és a tudatos fogyasztók is nagyon boldogok, hogy újratermékeket használhatnak. Ennek ellenére a magyar kezdeményezés még nem mondható sikernek, a honlap tanulsága szerint 0 gyűjtött hulladékot és 4 Ft adományt kaptak eddig. Hajrá, lehet csatlakozni és növelni ezt a számot.

Hát így kell a hulladékból milliárdokat csinálni.

forrás: csomagolas.blog.hu