MVM: új leányvállalat az atomerőmű bővítésének előkészítésére

A Magyar Villamos Művek új leányvállalatot alapít, amely az atomerőmű tervezett bővítését előkészítő Lévai Projekt feladatait fogja végezni – tájékoztatta a tulajdonosok szerdai döntéséről az MTI-t a cég.

Az  MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. júniusban alakul meg, és folytatni fogja az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát. Feladata lesz, hogy a beruházás minden lényeges aspektusát megvizsgálja annak érdekében, hogy a részletes tanulmányok, értékelések alapján felelős döntés születhessen az új paksi blokk(ok) megépítésének – a Nemzeti Energiastratégiában is szereplő – tervéről.

fotó: atomeromu.hu

A közlemény ismerteti a szerdai közgyűlés döntéseit. Az elfogadott beszámoló szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport a tavalyinál mintegy 100 milliárd forinttal magasabb, közel 650 milliárd forintos konszolidált árbevételt és a tavalyinál kétharmadával jobb, 61 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Adózott eredménye – a tervet 1,6 milliárd forinttal túlteljesítve – 45,9 milliárd forint, az előző évi több mint kétszerese volt.

hirdetés

A közgyűlés döntése értelmében az MVM Zrt. részvényenként 400 forint, összesen 10,02 milliárd forint osztalékot fizet. Az adózott eredmény fennmaradó része eredménytartalékba kerül.

A közlemény idézi Baji Csabát, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: „új stratégiánk, új üzleti modellünk a fenntartható növekedést állítja a középpontba, elsősorban meglévő eszközállományunk hatékony működtetésén és a tevékenységünkhöz organikusan illeszkedő új piaci lehetőségek kihasználásán keresztül. A társaságcsoport javuló jövedelmezőségének köszönhetően hatékonyan tudja támogatni a Nemzeti Energiastratégia végrehajtását.”

A társaságcsoport a közelmúltban alapított új leányvállalataival megjelent több, az alaptevékenységhez illeszkedő, az MVM csoport eszközeit és szaktudását kiaknázó területen is – emlékeztet a közlemény. Ilyen a távközlési infrastruktúra működtetése és a gázszállítóvezeték-építés előkészítése. A csoport távközlési leányvállalata, az MVM NET Zrt. vette át az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat üzemeltetését, míg a Magyar Gáz Tranzit ZRt. irányítja majd a regionális ellátásbiztonságot erősítő magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték magyarországi szakaszának megépítését. Folyamatban van a társaságcsoport belépése a Déli Áramlat földgázszállító projektbe, és jó ütemben halad a földgázszállítási útvonalhálózatot tovább diverzifikáló AGRI projekt előkészítése is.

A közgyűlés jóváhagyta a 2012. évre vonatkozó aktualizált üzleti tervet: a társaságcsoport árbevétele az előrejelzés szerint az idén közel 15 százalékkal nő.

forrás: MTI